Хуманитарното примирие, спазвано от четвъртък сутринта от руската и от сирийската армия в град Алепо, ще бъде удължено с 24 часа, за да се даде възможност на цивилните и на бойците да напуснат обсадените бунтовнически квартали на града, заяви Сергей Шойгу, цитиран от Франс прес и БТА.

"Съгласно заповедта на върховния главнокомандващ въоръжените сили Владимир Путин беше взето решение за удължаване на т.нар. хуманитарна пауза с 24 часа", каза Шойгу.

На практика това означава до 16 часа по Гринуич (19 ч. българко време) в петък.

ООН: Русия удължава примирието до събота вечер

Малко по-рано ООН обяви че Русия прие да удължи до събота вечерта примирието в сирийския град Алепо, присъединявайки се към ангажимента на сирийската армия, съобщи говорител на Службата за координиране на хуманитарните дейности на ООН (OCHA), цитиран от Франс прес.

"Русия каза пред ООН, че смятано от днес, четвъртък, въвежда 11-часова пауза на ден за три дни", посочи говорителят Йенс Лерке.

"Тъй като ООН ще е готова да започне медицинските евакуации едва утре обаче, поискахме паузата в бойните действия да продължи до понеделник включително и очакваме отговор от Москва", отбеляза Лерке.

В сряда вечерта сирийската армия обяви тридневно хуманитарно примирие в Алепо. Според Москва тази хуманитарна пауза би трябвало да даде възможност за евакуиране на цивилните и на бойците, които искат да напуснат бунтовническите квартали.

Стафан де Мистура: Това не е трайно примирие

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура подчерта, че обявеното от Русия едностранно спиране на огъня има за цел единствено да бъдат евакуирани болните и ранените и не е част от предложения от него по-широк план за трайно примирие, посочва Асошиейтед прес.

Де Мистура припомни, че условията за спиране на огъня изискват също бойците от групировката "Джебхат Фатх аш Шам" да се съгласят да напуснат града, а сирийското правителство да гарантира, че местните власти ще се запазят, отбелязва Ройтерс.

Де Мистура опроверга изказване на сирийския президент Башар Асад в интервю за швейцарска телевизия, че повечето цивилни в Източен Алепо искат да напуснат контролираните от бунтовниците квартали.

"Хората в Източен Алепо искат да останат, но настояват за спиране на бомбардировките", каза той пред журналисти в Женева.