Френският депутат Тиери Мариани предложи на френското правителство в случай на провал на сделката за поръчаните от Русия кораби „Мистрал“, те да бъдат предоставени на ЕС за спасяването на мигранти в Средиземно море, съобщава вестник Le Figaro, цитиран от  „Фокус” .

Това би позволило спасяването на много животи и при необходимост да се предостави убежище на борда. И ако утре в някоя средиземноморска страна избухне криза, ще има възможност корабите да се изпратят и за спасяването и на европейските граждани там, обясни предложението си Тиери Мариани.

Според него, за тези цели на борда на морските съдове могат да бъдат оборудвани болници.
Какво значат 1 милиард евро за Европа, която се оплаква от липса на сили и кораби“, пита Мариани.

По думите на депутата, решението за налагането на ембарго на Русия е било взето в знак на солидарност със северните страни на Европа. Сега, смята френският депутат, е време за взаимност.

Договорът за изграждането на двата универсални десантни кораба тип "Мистрал" на обща стойност 1,12 млрд. евро бе подписан през юни 2011 г.

В средата на март вторият хеликоптероносач, носещ името "Севастопол", бе пуснат на вода.

Неотдавна стана известно, че Париж е изпратил в Москва проекти на документите за разваляне на договорите за построяване на двата "Мистрал"-а.