Стойнев участва в работна закуска с колегите си от ЕС, през чиито държави преминава трасето на газопровода, предаде БТА. Шест държави от ЕС -  България, Словения, Хърватия, Унгария, Гърция и Австрия, както и Сърбия, са част от проекта ”Южен поток”.

Европейската комисия ще бъде адвокат на тези държави в преговорите с Русия, заяви на пресконференция след срещата еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че през януари догодина предстоят преговори с Москва, а ЕК е получила мандат да бъде защитник на държавите от ЕС.

"Постигнахме това, което българската страна искаше", добави Драгомир Стойнев. За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар - именно Йотингер.

Стойнев отбеляза, че българската позиция е била подкрепена от Словения, Унгария и Австрия.

По думите на енергийния министър, за България "Южен поток" е изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места и ще допринесе за икономическия растеж.
"Няма да се откажем от него", добави министърът.

Вижте снимки от старта на проекта "Южен поток" у нас >>>


Той отбеляза, че на българска територия проектът ще следва изцяло българското законодателство, което е хармонизирано с европейското.

Стойнев настоя за еднакво отношение към всички държави в ЕС в отговор на въпрос за разликите между "Северен поток", за който ЕК допусна временно изключение от общностните правила, и "Южен поток". Не трябва да има двойни стандарти, добави той.

Йотингер: ЕК не е срещу "Южен поток"

Европейската комисия не е против проекта "Южен поток" и го смята за важно допълнение към паневропейската енергийна мрежа, заяви Йотингер.

"Искаме обаче да гарантираме, че европейските правила, засягащи околната среда, единния пазар и енергетиката, ще бъдат спазвани", подчерта той, цитиран от БНР.

Преди дни Брюксел предупреди, че ако Русия откаже да предоговори условията за проекта "Южен поток" със страните от ЕС, през които той ще преминава, те трябва да спрат изпълнението на двустранните споразумения с "Газпром".
От ЕК казаха също, че засега за този проект не е искано изключение от правилата на ЕС. 

Руският премиер Дмитрий Медведев пък отговори, че междуправителствените споразумения за строежа на "Южен поток" имат превес над законодателството на ЕС.