Руският премиер коментира становището на ЕК, че проектът не отговаря на законодателството на ЕС.

От гледна точка на международното право актовете на ЕС за страните членки са национално законодателство, припомни Медведев.

"От гледна точка на международното право междуправителствените споразумения със страни от ЕС (Словения, България и редица други, през чиято територия ще мине "Южен поток") са актове на международното право, а в международното право и в правото като цяло действа принципът за предимството на международното право пред националното законодателство", допълни руският премиер.

Медведев е в Словения където обсъди подготовката за изграждането на местния участък на газопровода с премиера на страната Аленка Братушек.

Шест държави от ЕС и Сърбия са част от проекта "Южен поток". Освен двете споменати - това са Хърватия, Унгария, Гърция и Австрия.

От ЕК настояват за:

  • разделяне на собствеността между доставчика на газ и оператора на енергийната инфраструктура, което не е спазено.
  • по газопровода да може да се транспортира и газ на други доставчици
  • тарифите в ЕС да се определят от независим системен оператор, но в двустранните споразумения управлението е запазено за "Газпром".

След срещата с Братушек Медведев изтъкна, че Европа ще получи газ по "Южен поток" в съществуващите срокове.

"Не се съмнявайте", увери той.

Строителството по проекта вече официално започна в България - вижте снимки >>.

Българската реакция

"Договорът за “Южен поток“ с Руската федерация е сключен 2008 година, т.е. няма как да сме сбъркали сега", каза премиерът Пламен Орешарски. Той отказа да коментира дали междуправителственото споразумение за газопровода ще бъде преразгледано.

Премиерът обясни, че предстои срещата на икономическия министър с европейския комисар по енергетика, на която ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с "Южен поток".

Енергийният министър Драгомир Стойнев каза днес, че: 

"Ние ясно и категорично заявяваме следното - България е държава – членка на ЕС и България изцяло ще спазва европейското законодателство."

Диверсификацията е ключовата дума в работата на икономическото министерство, добави Стойнев, цитиран от БГНЕС.

По думите му още няма адекватно становище защо е пропаднал проектът "Набуко".

И сега "ние трябва да гарантираме сигурност на доставките на природен газ и на този етап това става единствено чрез реализирането на "Южен поток", заключи министърът.