Извършването на съвместни проверки по метода на широкообхватен контрол на пътя е един от най-ефективните начини за превенция на водачите при превозите на пътници и товари. Това заяви изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Борислав Муеров по време на днешната акция, която се провежда в района на пътен възел "Жерково" на АМ "Хемус".

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Той посочи, че този подход се прилага в много държави на Европейския съюз и има положителен ефект върху безопасността на движението по пътищата, предаде БТА.

"При тези проверки няма избирателен характер. Те се извършват от няколко институции едновременно по основните транспортни коридори, което позволява да бъдат проверени повече превозни средства. При последната акция, която се проведе миналия месец, служителите на ИА "Автомобилна администрация" провериха 3511 моторни превозни средства и съставиха 1471 акта", обяви Борислав Муеров.

Снимка: БТА

По думите му най-честите нарушения, които констатират инспекторите са свързани със спазването на часовете за управление и почивка на водачите, работа с тахографските устройства, различни технически неизправности, претоварване и нередовни документи.

Снимка: БТА

От началото на годината до момента общият брой на проверените от ИА "Автомобилна администрация" моторни превозни средства, извършващи превоз на пътници и товари са 23 277, като съставените актове са общо 3 967.

Снимка: БТА

Широкообхватните проверки се извършват по утвърден план от Министерството на вътрешните работи с участието на служители от ИА "Автомобилна администрация", Агенция "Митници", Национална агенция за приходите, Агенция "Пътна инфраструктура" и Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".