Това е един от акцентите в анализ на гръцкия вестник "Катимерини", цитиран днес от агенция "Фокус".

Гръцкото правителство e в изчакваща позиция в началото на един вероятно сложен период в отношенията между Гърция и Турция, пише всекидневникът.

Анализатори прогнозират, че в страната ще има отражение от проваления преврат в Турция, смята вестникът, обръщайки особено внимание на случая с военните, които избягаха с хеликоптер (в Гърция те получиха условни присъди за незаконно преминаване на границата, но оставени в страната засега).

Деликатен баланс за избягалите войници

Правителството в Атина се опитва да запази деликатния баланс между турските искания избягалите в страната войници да бъдат екстрадирани и нормите на международното право. Нещата може да се усложнят допълнително, ако Турция отново приложи смъртното наказание.

Докато турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска да изкорени напълно симпатизиращите преврата, Атина е притеснена, че дипломати, военни, банкери и светски настроени турци ще се опитат да избягат в Гърция. Това може да предизвика допълнително напрежение.

Гръцката армия е в състояние на тревога от миналата седмица насам, като бреговата охрана патрулира в Егейско море, за да открива и спира евентуални бежанци от Турция.

Наблюдатели и медии по света продължават да коментират как събитията след неуспелия заговор в Турция биха се отразили върху нейните междудържавни отношения и ролята й в света.

Ново сближаване с Русия?

Възможно е Анкара да се отдалечи от Европейския съюз и да засили връзките си с Русия, допуска президентът на Финландия Саули Ниинистьо, цитиран от "Хелзинки таймс".

„Русия и Турция постигнаха нещо като споразумение чрез извинения за сваления руски изтребител на границата между Турция и Сирия. Това, че нямаше прекъсване на отношенията между двете държави естествено бе приветствано“, заяви Ниинистьо.

„Но ЕС трябва да наблюдава колко дълго ще е общото пътуване на Русия и Турция“, добави той.

Мика Аалтола, висш експерт във Финландския институт по международни отношения, смята, че в момента в Близкия изток се изковават нови съюзи.

„Турция показа, че иска шофьорската седалка. Тя заяви на САЩ, доста грубо при това, че винаги може да направи друг избор. Същевременно на САЩ им омръзна от Турция като съюзник“.

Анкара: САЩ ще имат проблеми заради Гюлен

Анкара поддържа много категоричен тон в искането си Вашингтон да екстрадира Фетхула Гюлен, проповедник, общественик и политик, когото Ердоган има за личен враг. Това личи от изявление на турския министър на правосъдието Бекир Боздаг, за което предават Анадолската агенция и "Фокус".

Снощи, пред турската телевизия „Канал 7“ Боздаг е заявил

„Сигурен съм, че американският президент Обама, американското разузнаване и държавният секретар знаят, че този преврат бе осъществен от Фетхуллах Гюлен. Много съм сигурен в това, че те нямат съмнения в това.“

„САЩ ще бъдат изправени пред големи трудности в отношенията си с Турция, ако правителството продължава да държи Фетхуллах Гюлен след опита за преврат“, е предупредил министърът, добавяйки:

„Правителството на САЩ не разполага с каквито и да е основания да защитава и пази Фетхуллах Гюлен в САЩ“.

Боздаг е съобщил, че той заедно с министъра на вътрешните работи на Турция Ефкан Ала, ще пътува до САЩ за обсъждане на въпроса за екстрадицията.

Кемалистите подкрепиха Ердоган

В Истанбул вчера виден лидер на опозицията осъди опита за военен преврат на 15-16 юли, предадоха ТАСС и БТА.

Масов митинг на опозиционните сили, организиран от най-старата в Турция „Народно-републиканска партия“ (НРП), бе проведен в неделя на площад Таксим. Участниците носеха национални флагове и портрети на Кемал Ататюрк – основателя на съвременната турска държава.

Тази партийна демонстрация бе част от усилията на управляващите и част от опозицията в Турция да демонстрират националното единство на страната, поясни ТАСС.

Лидерът на НРП Кемал Киличдароглу призова съгражданите си „съм сплотяване и укрепване на националното единство пред лицето на опита за преврат“. „В Турция трябва да бъдат съхранени републиканския строй и демократичните устои“, подчерта той.

По думите на Киличдароглу, „сривът на военния пуч от страна на турската общественост потвърди ефективността на светския модел на държавата“.

Покана да участват в митинга на кемалистите получи и управляващата проислямистка „Партия на справедливостта и развитието“, близка до Ердоган.