Това написа в профила си във Фейсбук вътрешният министър Румяна Бъчварова по по повод гражданските арести на мигранти и заснетите видеоклипове.

"Няма друг освен компетентните органи, който да може да прецени, кое е целесъобразно когато става въпрос за бежанците. Излъчването на саморъчните записи на техните геройства показва как безкритичността в търсенето на рейтинг може да се окаже най-лесният път за всеки, който иска да облъчи обществото. С всяка възможна идеология", заяви още тя.

По думите й гражданското съзнание и отговорност се изразява и в уважението и съобразяването с държавните институции. Днес вече трябва да внимаваме не само за нелегално пресичащите границите, но и за тези, които искат да се възползват от тях - за пари или за евтина и опасна слава, допълни Бъчварова.

"На българската граница има граничари. Толкова, с колкото разполага МВР. Помощта, която сме потърсили, може да дойде само от МО. Това струва и ще струва допълнителни публични средства и за това преценяваме всеки момент, в който да прибегнем до нея", написа още вътрешният министър в социалната мрежа.

Това се случва, след като вчера Българският Хелзинкски комитет обяви, че подава сигнал до главния прокурор срещу премиера Бойко Борисов. От правозащитната организация настояха да започне разследване заради думите му, че подкрепя гражданските арести и благодари на хората, които ги извършват, макар да подчерта, че не трябва да нарушават правомощията си.

След съобщението на БХК Борисов направи със специално изявление, в което заяви, че част от неговото изказване било некоректно употребено и той, макар да благодари на доброволните отряди, предупреждава, че държавата няма да търпи никакво беззаконие.

Доброволните отряди за лов на мигранти всъщност са мутренски бригади, коментира днес и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред "Фокус". По думите му мотивите на тези хора са свързани с печалба – от една страна - чрез отнемаме на вещи от мигрантите, от друга – чрез организиране на трафик на хора от по-големи престъпни групи.

Работата на тези квартални бандити, защото те са точно такива, е да вдигнат шум. Забележете, че там винаги има телевизии. Те легитимират наличието на бежанци на наша територия, след което получат съответния дял от по-големите „акули“. Тук не става дума за никакъв патриотизъм!“, допълни лидерът на НФСБ.

Незаконното преминаване на границата от бежанците не е престъпление, ако са бежанци, те имат право на убежище, всичко останало е див, брутален фашизъм, коментира пред БНР и адвокатът правозащитник Николай Хаджигенов.

"Тези хайкаджии са същите мутри, от които ревем вече 25 години. Просто днес те имат друг враг, който са си посочили. Ние нямаме главен прокурор, а кардинал, който ходи при Краля-слънце да уточняват генералната линия на партията", добати той.

Авторът на клипа с граждански арест: Нападнаха ни

Междувременно пред медиите проговори авторът на последния клип, заснет при граждански арест на трима афганистанци в Странджа, в който се вижда, че са съборени на земята със завързани със "свински опашки" ръце.

Мигрантите изскочиха от храстите и ни нападнаха, заяви пред Нова телевизия бургазлията Петър Низамов, известен с прякора Перата, който е член на ”Цивилни отради за защита на жените и вярата” (вижте негова снимка в галерията).

Бежанците бяха на по малко от километър от граничната бразда. Те са навлезли незаконно в страната като са рязали от телената ограда. Ние се бяхме разделили на групи по 2-3 души, за да може да покрием по-голям периметър. Аз и още две момчета бяхме в едната група”, разказа той.

По думите му, след като мигрантите ги нападнали, не се получил бой, а "сборване" - обездвижили ги със схватки, без удари. След това изчакали другата група да дойде, за да могат да им вържат ръцете, защото буйствали през цялото време.

Назимов е криминално проявен и съден за побой. В интернет се появиха негови снимки заедно с известния в бургаския подземен свят Калоян Стоянчов - Голямата Рижа, който беше убит преди няколко години.

Междувременно вчера прокуратурата в Малко Търново образува досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода на афганистанците заради клипа.

Чуждият печат за българските доброволци

Кадрите със завързани от граждански милиции в България бежанци предизвикаха коментари в западноевропейски страни, предаде БНР.

"Първите отговорни за това са българските власти и техният премиер", казва пред "Франс инфо" президентът на Асоциация "Франция - земя за убежище" Пиер Анри. Той подчертава, че много от европейските страни престъпват ценностите на Съюза и посочва страните от Вишеградската четворка : Унгария, Чехия, Словакия и Полша, които открито "заявяват расистки и дискриминационни позиции".

Българските граждански дружинки предизвикаха опасения сред защитниците на правата на човека, след като в социалните мрежи бяха разпространени видеозаписи със задържането на нелегални мигранти от цивилни, отбелязва пък руската редакция на "Евронюс".

Неотдавна BBC писа за българския "ловец" на мигранти Динко Вълев от Ямбол.

АНКЕТА: Бихте ли влезли в отряд срещу незаконни мигранти?