Във видеото се чува как българи, чиито лица не се виждат, приканват на развален английски чужденците да напуснат България и да се върнат в Турция.

Клипът се разпространява и в социалните мрежи, където има призиви за подобни действия.

"Цивилните отряди за защита на жените и вярата ЗАДЪРЖАНЕ НА МИГРАНТИ И ИЗПРАЩАНЕ ОБРАТНО В ТУРЦИЯ... Никакви 112, никакви полицаи-предатели не ни трябват. Действаме сами!!!", е написал в профила си във Фейсбук млад мъж с прозвището Joseph Louis Barrow, според когото ГДБОП прикрива каналджиите.

Записът е изпратен на bTV от нашумелия с граждански арест Динко Вълев от Ямбол, който преди дни, след като бе разпитан, се закани, че на границата ще има доброволни отряди.

Пред телевизията началникът на Гранична полиция главен комисар Антонио Ангелов коментира:

"Действията, които се виждат на екрана, са меко казано незаконни. В България задържането на лица става само от органите с полицейски правомощия след разпореждане на прокуратурата и съда”.

По думите му записът показва превишаване на права, но все пак трябва да бъде извършена проверка по случая.

Ангелов уточни, че вчера в МВР е бил получен анонимен сигнал за бежанци. Когато на посоченото място пристигнали гранични полицаи обаче, открили тримата млади мъже, но те били свободни и нямало никакви следи, че са били задържани.

Чужденците са заявили, че са афганистанци, това се проверява.

Главен комисар Ангелов отбеляза, че той и подчинените му не могат да контролират доброволните отряди, защото 30-километровата зона в близост до границата е свободна за всички български граждани.

Той призова, ако някой види нелегални мигранти, да не се опитва да ги спира, а веднага да уведомим органите на реда.

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че във връзка с публикации в медиите за задържане на чужди граждани в района на с. Звездец, община Малко Търново, Районната прокуратура се е самосезирала и е образувала досъдебно производство. То е за това, че трима мъже от Афганистан са били противозаконно лишени от свобода, престъпление, за което законът предвижда до 6 г. лишаване от свобода.

Чужденците са разпитани, а главният прокурор е изискал пълна информация от директора на „Гранична полиция“.

Борисов: Не спекулирайте със "свински опашки"

По-късно премиерът Бойко Борисов коментира в отговор на журналистически въпрос:

"Моля ви, не спекулирайте със "свински опашки", защото това са едни найлонови въженца, а публиката остава с впечатление, че са "свински опашки", защото са мюсюлмани и вкарват един подтекст, който не е така. Ние и на мото-стрелковите войски можем да кажем "кашици", те няма да се обидят, но не го казваме. Просто това са работни термини в полицията - едното са метални белезници, другите, пластмасовите, се наричат "свински опашки".

Той бе категоричен, че трябва да се внимава да не се насочи политиката към религиозни войни, защото "там оправяне няма”.

Още вчера премиерът заяви, че в гражданските арести на мигранти в Странджа, извършени от доброволци, няма нищо лошо, стига да не се превишават права и правомощия. 

БХК със сигнал до Цацаров срещу Борисов

Днес от Българския хелзинкски комитет (БХК), които вече изразиха възмущението си от гражданските арести и призоваха властите за действия срещу извършителите, обявиха, че внасят сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради това изказването на Бойко Борисов.

От правозащитната организация цитират точно думите му за доброволците:

Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията и за държавата е добре дошла. Но лично разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно „Благодаря“ заслужава. Така че само помощ е това“.

Според БХК налице са данни за извършено престъпление от премиера, тъй като изявлението му подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище.

Освен това, пишат от БХК, с думите си Борисов е осъществил явно подбуждане към престъпления - употреба на насилие спрямо лица поради тяхната етническа принадлежност, участие в тълпи, събрани за нападение на граждани във връзка с националната им принадлежност, принуда над другиго да претърпи нещо, противно на волята му, посредством сила или заплашване и други.

Предвид гореизложеното, молим, да образувате досъдебно производство по случая и да ни уведомите за резултатите, призовават правозащитниците Цацаров.