Това заяви днес европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг, цитирана от АФП, на която се позова "Фокус".

Рединг изрази безпокойството си от продължаващата от 3 юли криза в Румъния. „Лично аз виждам голямата опасност от скорошните събития в Румъния, които могат да разколебаят постигнатия през последните години напредък”, заяви Рединг, която днес трябва да се срещне с румънския министър на правосъдието. В същото време Рединг не изключи възможността ЕК да продължи с години наблюдението над Румъния, „с всички последствия, което това може да има” за влизането на страната в Шенген.

Изявлението беше направено във връзка с импийчмънта на президента Траян Бъсеску, гласуван от румънския парламент, в който управляващата партия има мнозинство.

Страните от ЕС пазят твърде упорито мълчание за ситуацията в Румъния, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц, цитиран от АФП.
„Ще говоря с френския президент Франсоа Оланд, тъй като според мен Европейският съвет е твърде мълчалив” по този въпрос, заяви Шулц. „Европейската комисия трябва да върши работата си. Да оценява, предлага, проверява дали европейските правови норми не са нарушени. Премиер, който има широко мнозинство в парламента, може да промени конституцията на страната си, но може и да наруши правилата и ценностите ни”, коментира председателят на Европарламента.

В същото време, президентът на ПЕС Сергей Станишев и румънският премиер Виктор Понта ще дадат в Брюксел съвместна пресконференция за политическата ситуация в Румъния, съобщиха от БСП.

Станишев публично ще изрази подкрепата си като президент на ПЕС за Понта след политическите атаки, идващи от европейската десница. (Мартин Шулц доскоро бе президент на ПЕС - б.р.) Ще стане ясно как мерките, предприети от румънското правителство, имат за цел да възстановят дисбалансите, причинени от предишното консервативно управление.

Вестник "Труд" цитира неназован дипломат, според когото Европейският съюз може да раздели България от Румъния в наблюдението върху правосъдието и вътрешните им работи. Годишните докладите за двете страни се очакват до края на месеца.