Причината е опитът на управляващата в Румъния левица да свали десния президент Траян Бъсеску и да промени правомощията на Конституционния съд, както и закона за референдумите.

Конституционният съд на Румъния потвърди отстраняването от власт на Траян Бъсеску, гласувано в парламента. В същото време КС определи като неконституционен законът, който ограничава прерогативите му за контрол над решенията на парламента. Съдът определи и минимална избирателна активност от 50% на предстоящия на 29 юли референдум, който трябва да потвърди или отхвърли решението на парламента.

Европейската комисия, Съединените щати, редица европейски страни, както и правозащитни организации изразиха през последните дни тревога от атаките на управляващия в Румъния Социал-либерален съюз срещу Конституционния съд и от начина, по който протече процедурата за отстраняване на президента, предаде преди дни АФП.

"Да, България и Румъния могат да бъдат отделени", казал дипломатът, без да посочва как би могло да стане това.

През втората половина на юли ЕК трябва да публикува доклад за напредъка на двете страни за изминалите 5 години, който се отчита чрез т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка. Заговори се за прекратяване на наблюдението след този доклад.
"Не виждам вероятност механизмът да бъде прекратен", казал обаче дипломатът, визирайки и двете страни. Той обаче отказал да коментира, дали ЕК е склонна да предложи смекчен механизъм за едната страна и по-строг за другата.
"Механизмът може да стане по-прецизен", уточнил той.