Крус заяви в реч пред Европейския парламент, че иска да се сложи край на "таксите за пътуване", наричани също "роуминг"  - допълнителното заплащане, прилагано от мобилните оператори за използването на мобилен телефон, смартфон или таблет в чужбина, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Основната част на законодателния пакет е операторите да таксуват клиентите по основните им тарифи, независимо че в даден момент не се намират в държавата си.

"Пазарите трябва да работят, апаратите трябва да работят, мрежите трябва да работят и инвестициите трябва да се правят. Не можем да си позволим да запазим многобройните и ненужни изкуствени препятствия, които съществуват в момента", посочи Крус.

Крус ще предложи през юли или най-късно в началото на 2014 г. законодателен пакет, включващ и разпоредби за гарантиране на свободен достъп на гражданите до интернет, гарантирайки неутралността на мрежата, и други разпоредби за борба с кибер престъпността.

Целта е пакетът да бъде приет от Европейския парламент и от Съвета, който представлява държавите-членки, около Великден 2014 г.