Това съобщиха в официално съобщение от прессекретариата на президентството. Оттам уточниха, че заседанието на КСНС ще се състои на 20 юни с единствена тема - реформата в сектор "Сигурност".

Пеевски бе избран за шеф на ДАНС със 116 гласа "за" от БСП и ДПС, 87 "против" от ГЕРБ и един въздържал се от левицата. "Атака" не гласува.

Веднага депутатът от ДПС и медиен магнат обяви, че ще работи за държавата и няма да има разчистване на сметки.

Премиерът Пламен Орешарски, който предложи кандидатурата му, коментира, че това е удачен избор и умишлено е търсил външен специалист. 

Това стана в деня, в който в Държавен вестник бяха публикувани спорните промени в Закона за ДАНС. С тях на агенцията бяха дадени оперативни и разследващи функции, не само с разузнавателни и аналитични, както беше при ГЕРБ.
Освен това, в закона беше записано, че вече шефът на ДАНС ще се избира от парламента, а няма да се назначава от президента. Последните промени ограничиха правомощията на държавния глава да получава информация от агенцията.

Досега държавният глава можеше да получава информация от спецслужбите, както премиерът и председателят на Народното събрание с решение на Конституционния съд от 25 септември 1998 г.

Росен Плевнелиев не наложи вето, въпреки призива на ГЕРБ. При подписването на указа за закона, държавният глава определи като добри промените, свързани с назначаването на шефа на ДАНС. 

Нови изменения в Закона за ДАНС


В ранния следобед лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Метан са внесли в парламента нови изменения в Закона за ДАНС. Проектът предвижда президентът да може да изисква и да получава анализи от ръководителите на ДАНС по въпроси, свързани с отбраната и националната сигурност.