Снимката на тримата роми от 11 клас, които позират непристойно с портретите на Васил Левски, цар Симеон І и цар Борис І, взриви социалните медии. Тя е правена в петък следобяд. Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров съобщи, че партията му е сезирала главния прокурор.

Учителите решиха днес следобед тинейджърите да бъдат преместени в самостоятелна форма на обучение в училището, което означава, че ще трябва да се подготвят сами по всички предмети и в края на годината да се явят на изпити.
Най-тежкото наказание е преместване в друго училище, каза Петър Петров, цитиран от БТА.

Тримата са имали сравнително добър успех в училище – около 4,50. Не са бягали от час.

По-рано днес Петров обясни, че за случая е разгласил Костадин Костадинов от ВМРО, след което всички институции вчера са се задействали с проверки по случая – Регионалния инспекторат по образованиет (РИО) и полицията, предаде "Фокус". В Детска педагогическа стая е имало среща с двама от ромите, които са роднини. Днес в кабинета на началника на РИО в Добрич с родителите си се е явило само едно от момчетата, което е от Добрич.
Според Петров момчето е изключително притеснено от случилото се, а според родителите му - то трябва да понесе каквото и да е наказание, за да извлече поука.
От инспектората издирват за среща и разговор другите две момчета, които са най-вероятно извън града.

Психолози от Варна разговарят с момчето от Добрич и неговото семейство. Те ще разговарят и с ученици, и педагози от гимназията.

Тази сутрин Петров посети училището преди началото на часовете. Имало е засилена полицейска охрана. По думите му на училище са отишли само една трета от учениците заради страх от ексцесии, предаде Дарик. Тримата единадесетокласници бяха освободени от часове днес.
Учителите в гимназията са безкрайно обидени от постъпката, каза началникът на РИО. Той предаде извинение от името на директора на училището до всички българи заради случилото се.

Трите момчета не са били контингент на Детска педагогическа стая и срещу тях не е имало възпитателни дела, съобщи Росица Добрева, председател на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Постъпката е изключително недостойна, още повече, че става дума за млади хора, на които тепърва им предстои житейска и професионална реализация. Недоумявам как в социалната мрежа могат да бъдат качени снимки с действия, които коментират достойнството на самите тези хора, заяви кметът на Добрич Детелина Николова и допълни: “те сами са показали себе си, за съжаление”.

Да бъдат изключени от училище и наказани добричките ученици, изгаврили се с портретите на Васил Левски, Цар Симеон и Княз Борис, настояха от ВМРО.
Във Facebook вече се организира протест за 27 октомври в София срещу безхаберието на държава към гаврите с националните герои и символи.

Извинявам се на цялата България, заяви вчера 17-годишният Севдин Валентинов от село Крушари. Момчето твърди, че не знае кои са историческите личности на портретите. Снимката направили на автоматичен режим с мобилен телефон преди началото на час по история, а в кабинета нямало други хора. Не знаел как снимката е пусната в интернет.
Младежът говори трудно български език, но никога не е повтарял клас.

Бащата на Али, който е сложил портрета на княз Борис пред чатала си, пък се закани, че ще търси мъст, ако някой докосне с пръст детето му.
Посегнат ли на сина ми, ще коля! От два дни живеем в страх. Какво ли не чух. Ако някой посегне на сина ми, тежко му!”, закани се бащата, цитиран от БЛИЦ.


Прекратено е производството срещу ромите, които се снимаха до гробове в пазарджишкото с. Звъничево на 2 май, каза говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова. Делото бе образувано за хулиганство.
Мотивът на наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура Борислав Панчов да го прекрати е, че от събраните доказателства става ясно, че те са отишли на гробището заради бас с приятели. Ромите, повечето от които са непълнолетни, искали да покажат, че не ги е страх в тъмното да отидат в гробищния парк.
"Прокурорът е приел, че извършеното е морално укоримо, но за да бъде окачествено като хулиганска проява, е трябвало действията им да са насочени към провокиране на възмущение в обществото. Това е детско решение за доказване на смелост, а не за оскверняване на паметта на покойници", уточни Стоянова.