Става въпрос за Тодор Маринов, приятелят на Мелиса Тодорова, чийто труп преди години беше открит полуразложен във водите на р. Русенски Лом.

Името на Мелиса, заедно с тези на още 22 жени, бяха прожектирани върху фасадата на Народното събрание от Българския хелзинкски комитет. Акцията бе по повод дебатите в обществото за Истанбулската конвенция.

В Дир.бг ви разказваме истории за жени, подложени на домашно насилие. Някои са се оплаквали на различни институции, но без ефект.

48-годишната Мелиса Тодорова бе обявена за издирване от полицията на 28 юли 2013-а. Сигналът подал брат й, който живеел в Испания и многократно се опитвал да се свърже с нея. Тогава приятелят й бе викан за разпити като заподозрян, но не бе задържан. След това Тодор заминал за Германия, като казал на свои познати, че там си е намерил работа.

По-късно той е арестуван от спецзвеното към германската полиция, тъй като имало съмнения, че е въоръжен и опасен. Българинът е бил заловен в един от кварталите на Хамбург, където се е укривал.

Тялото на Мелиса бе открито на 8 август 2013-а в каньона на река Русенски Лом между селата Иваново и Кошов. Трупът бе откаран за аутопсия, при която се установи, че смъртта е настъпила от удари с нож, а жената е престояла във водата близо 2 седмици.

Криминалистите намерили тялото, след като издирили в София близък приятел на Тодоров. При разпитите той разкрил, че русенецът му споделил как убил жена си и хвърлил тялото в реката. Това станало на 25 юли в жилището й в бл. 5 в квартал "Дружба 3”.

До пролетта на 2013-а Тодоров бил в затвора, където излежавал 3-годишна присъда за кражба. След връщането му скандалите с Мелиса станали ежедневие, твърдят съседите. Съпрузите имат дъщеря, която през лятната ваканция била пратена при баба и дядо.

Магистратите присъдиха доживотна присъда с право на замяна за Тодор Маринов за убийството на Мелиса, с която съжителствал на семейни начала.

Съдиите осъдиха на шест месеца затвор и 55-годишния Владимир Иванов, тъй като помогнал на Тодоров за укриването на тялото на жената и за прикриване на престъплението.

Той обаче остава за по-дълго в затвора, защото изтърпява и пет години и пет месеца затвор, които са остатък от неизтърпяно докрай наказание от 2000 година. Тогава Иванов е бил осъден на 15 години затвор за убийството на съпругата си, но бил предсрочно и условно освободен.