Това каза пред журналисти Диан Червенкондев от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, предаде  „Фокус”. Той обяви, че след това ще бъде сезирана прокуратурата. Това вече бе направено през април, след ревизия на Държавната финансова инспекция.

Изявлението на депутата идва часове, след като "Атомстройекспорт" предяви иска към НЕК заради спрения проект за АЕЦ “Белене“ в размер на 1 млрд евро.
"Ние изготвяме нашата защитна стратегия през адвокатска къща, която сме наели. Ситуацията и яхнатата вълна от други политически партии ми напомня на поговорката „Крадецът вика, дръжте крадеца”. Не приемаме такива основания и претенции и ще разследваме напълно договорите", каза още Червенкондев.

Икономическият министър Делян Добрев коментира още в Израел, че искът е несъстоятелян и нарече договорите, подписани от предишната коалиция "предателство спрямо българската държава".
По-късно, вече в София, той заяви пред Би Ти Ви, че по иска за АЕЦ имаме план Б, имаме и план В, но нито един от тези резервни планове не включва нито плащане на неустойки, нито строителство на централи. С парите за централата можехме да осигурим 20% увеличение на пенсиите, според него.

Тази парламентарна анкетна комисия ще провери целия процес – от вземане на решенията за сключване на договорите за АЕЦ „Белене” със споразумението от 2005, 2006 и 2009 г., кой ги е подписвал, имал ли е такива основания, решенията от страна на политически органи, от страна на надзорни отговори, кои фирми и кои министри са сключили договори, кои фирми са ги спечелили, къде са отишли средствата, за кого и чрез кого”, каза Червенкондев.

"Исканията на "Атомстройекспорт" са смешни, за това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас. Ако наистина са решили да ходят по този път, ние ще предявим също нашия иск и ще ги разбием в съдилищата", коментира по-късно министърът на финансите Симеон Дянков сагата с руската компания, цитиран от БГНЕС. Той беше категоричен, че страната ни е добре подготвена, неговият екип работи заедно с този на Делян Добрев и руснаците "просто нямат шанс".

Дянков изтъкна, че "Атомстройекспорт" дължи доста пари на България и призна, че управляващите са се надявали да могат с разговори да изчистят тези неща.
Според Дянков обаче сегашната ситуация няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации.
"Той е изолиран - за определена компания, която има много проблеми в света. Не вярвам този иск да влезе в съдилищата, според мен това е някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат. Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва пак ще ги пляскаме", закани се министърът Дянков.