Според експерти на агенцията през 2011 г. над 260 българи са заминали по линия на двустранни спогодби и споразумения на работа в Германия, Франция и Швейцария. Такова посредничество се осъществява по линия на действащи двустранни спогодби и споразумения и по линия на сътрудничеството с другите обществени служби за заетост в рамките на европейската мрежа "Европейски услуги за заетост - EURES", уточняват от Агенцията по заетостта.

Започналите работа чрез посредничеството на EURES през 2011 г. са около 450 българи. Преобладават срочните сезонни договори за работа в селското стопанство и туризма. Най-много са започналите работа в Испания, Германия, Дания и Австрия, съобщават експерти на агенцията.

Регистрираните у нас фирми, които имат издадени удостоверения за извършване на посредническа дейност за чужбина, са 224. За целта обаче те трябва да имат и регистриран договор в Агенцията по заетостта с чужд работодател за конкретна държава и конкретни професии, което гарантира, че търсещите работа лица няма да бъдат измамени.
От всички 224 фирми-посредници, само 16 имат регистриран посреднически договор с чужд работодател, съобщават от Агенцията по заетостта.

В случаи на некоректно или незаконосъобразно извършване на посредническа дейност при изпращане на работа в чужбина, жалбите и сигналите на потърпевшите следва да се подават в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", която контролира дейността на фирмите-посредници по наемане на работа, уточняват от Агенцията по заетостта.

Националната комисия за борба с трафика на хора прикани тези, които заминават на работа в чужбина, да бъдат внимателни.
Трудовата експлоатация
е характерен пример защо трафикът на хора е определян като съвременната форма на робство. В тези случаи предварителните договорки с работодателите обикновено се разминават драстично с реалните условия на живот и работа или изобщо не са формализирани с предварително подписан договор. Жертвите полагат принудителен труд, който се заплаща минимално или не се заплаща, документите им за самоличност са отнети от работодателя, заплащат нерегламентирана сума за това, че им е осигурена работа. Много често те не започват работа веднага след пристигането си, а са принудени да чакат, докато изхарчат наличните си средства и задлъжнеят на работодателя, който им вменява допълнителни задължения за разходи.
Проучете агенцията, чрез която заминавате, както и фирмата, университета или работодателя, при когото отивате, съветват от комисията. Списък с лицензираните трудови посредници има на сайта на Агенцията по заетостта.