Във възражение до главния инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Анна Караиванова, те искат допълнителна "обстойна и задълбочена проверка на дейността им", съобщи БТА.

Във вторник от Инспектората на ВСС съобщиха, че проверка на работата на наказателното отделение на СГС установила, че само трима съдии нямат забавени дела. Според инспекторите всички останали съдии масово закъсняват и не се вместват в сроковете, определени в закона. Деветима магистрати, сред които председателят на съда Владимира Янева, бяха предложени за наказание.

Сега в писмото си магистратите от наказателното отделение твърдят, че не са отчетени броят и видът на разглежданите от всеки от тях дела, тяхната тежест и сложност. "Делата са посочени формално и са неглижирани изцяло конкретните данни за естеството им в контекста на дължимата преценка за натовареността на съдията", пишат в писмото си те.

Съдиите изразяват недоволство от това, че броят на наказателните частни дела - а не и конкретният им вид, е приет като единствен критерий при преценката за натовареност на отделните съдии. Частните производства обаче са с различна сложност и тежест, заявяват съдиите. Според тях при проверката не е бил извършен никакъв анализ и обобщение на делата, приключили с влязъл в сила съдебен акт. Съдиите заявяват, че не са съгласни с констатации, които "единствено възпроизвеждат статистическата информация".

Вчера и самата Владимира Янева изпрати писмо до Инспектората на ВСС, в което моли за удължаване на срока за изпълнение на препоръките да упражнява по-строг контрол при изготвяне на мотивите и решенията по дела.
Тримата магистрати, които нямат забавени дела и бяха предложени за награда, пък категорично отказаха да бъдат отличени.

"Посочени сме като съдии, на които са били разпределени най-голям брой дела, но отказваме да приемем това като отличие, доколкото сред останалите ни колеги има такива, които разглеждат много по-обемни дела, отколкото в момента имаме на производство пред нас. Считаме, че следва да бъдат поощрени и колегите, чиито съдебни актове не отговарят единствено на изискванията за срочност, а това не е сторено с акта, с който са обобщени резултати от проверката, обявиха магистратите-отличници Атанас Атанасов, Андрей Ангелов и Емилия Колева.

На днешното си заседание обаче Висшият съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова и съдиите от Софийския градски съд Иван Коев и Владимир Асърджиев, заради системно неспазване на процесуалните срокове, съобщи БНР. 

Имаше и гневен коментар на главния инспектор Анна Караиванова, която обяви за съдийски натиск срещу нея и подчинените й и категорично се противопостави на опита да бъде казвано на инспекторите как да проверяват. Нейният тон обаче срещна отпор от правосъдния министър Маргарита Попова, която пък го нарече недопустим.
Според нея, ако редовите съдии могат да си позволят конфронтационен тон, то това при главният инспектор би било проява на лош вкус.

Продължението по темата ще е на есен, тъй като от днес ВСС излиза във ваканция до 13 септември. Създадените дисциплинарни състави ще започнат да работят също от тогава. Те ще преценяват дали предложените за наказания магистрати са виновни. Максималното наказание, което могат да получат магистратите е уволнение.

Последна актуализация в 12.32 ч.