Това заяви началникът на клиниката проф. Венцеслав Бусарски, цитиран от БТА.
Днес лекарите излязоха на протест, като една от причините е поставянето на камери в операционните, предаде bTV.

„Кощунството, според мен, на тези камери е, че те са насочени точно към онази част на пациентите, иначе казано към половите им органи. Поставянето на уретралните катетри се визуализира много добре на тези камери. А това е недопустимо”, коментира неврохирургът Георги Георгиев.
Когато някой от пациентите изрично отказва да бъде снимам, лекарите са принудени да закриват камерите с чаршафи. След това обаче екипът е привикан при директора, за да даде обяснение.

Напрежението в болницата нараства и със сключването на договор за обществена поръчка за закупуване на хирургични материали, които според медици са на неизгодна цена.
„Фирма предлага пластинки и винтове за предна спинална стабилизация, които са на цена 27 хиляди лева. Такава цена и в Европа няма за такива пластинки и такива винтове. Просто недопустимо”, каза още д-р Георгиев.

Медиците твърдят, че в обществената поръчка се предвиждало и закупуване на консумативи, с които болницата вече разполагала. След подадена жалба Комисията за защита на конкуренцията връща процедурата.

"Дечо Дечев е случаен човек, който от 3 години ни тормози, принуждава ни да работим с точно определена фирма, от която да купуваме импланти", допълни проф. Бусарски.

Ако директорът не бъде сменен, протестиращите искат да бъдат част от друга болница. Те твърдят, че от няколко месеца заплатите им намаляват без да има основание за това. Според тях, дори след две срещи с представители на Министерството на здравеопазването, не е имало резултат.

В момента се извършва проверка от агенция "Медицински одит" за качеството на лечението, казаха от пресслужбата на здравното ведомство. Очаква се скоро тя да приключи и след нея вероятно ще бъде назначена и финансова проверка на болницата. След приключването на двете проверки ще се реши какви да бъдат действията на министерството, допълниха оттам.

Самият Дечо Дечев заяви, че ще си подаде оставката, ако министърът на здравеопазването настоява за нея, предаде БТА.

Според него конфликтът му с началника на клиниката по неврохирургия - проф. Бусарски е породен от желанието му пациентите да плащат по-ниски цени за консумативи. По думите на Дечев в клиниката по неврохирургия се ползват консумативи, чиито цени не са показани на видно място и пациентите се изпращат да си ги купуват сами от определена фирма.

Заплатите на работещите лекари в клиниката по неврохихургия са средно 4925 лв., а на медицинските сестри - 1522 лв., уточни Дечев и допълни, че заплатите са намалени, защото клиничната пътека е намалена с 500 лв., а изборът на екип вече е 900 лв., а не 2500 лв.
Той обясни, че видеонаблюдението в операционната на клиниката по неврохирургия е заради контрол на организацията, а не че камерите се използват за заснемане на определени предоперативни манипулации.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов пък бе категоричен, че никой не е поставял камери, за да снима интимните части на пациентите. По думите му в момента видеозаписите са спрени. Според здравния министър имало съмнения дали оперира избраният екип, колко време трае операцията и т.н.

"Камери има на много места. Важно е пациентът да е информиран и записите да са конфиденциални", уточни Константинов. Министърът припомни, че в отделението по неврохирургия през последните 2-3 години периодично са избухвали скандали. "Камерите не са основното , търсете парите!", възкликна Стефан Константинов.


Здравният министър обяви в Перник, че от Нова година се променя финансирането на болниците. Според него клиничните пътеки много изкривяват формирането на заплатите, работата на лекаря, пречат дори и на пациента, а понякога са и вредни за него. Изтичането на лекари и медицински сестри от България ще бъде спряно само чрез промяна на финансирането на болниците и повишаване на заплатите, категоричен бе Стефан Константинов и допълни, че иска да се стимулира работата в България.