От 1 януари 2013 г. екотаксата ще бъде 45 стотинки, а от началото на 2014 г. - 55 стотинки. Досега с такса бяха обложени само полиетиленовите торбички с дебелина под 15 микрона.

На протеста дойдоха работници и производители от София, Варна, Бургас, Враца, Асеновград и Пловдив. Наред с националния трибагреник, протестиращите издигнаха и много транспаранти, призоваващи за отмяна на наредбата и оставяне на сектора да работи, предаде БГНЕС.

Главна мотивация на протестиращите е, че предвидената такса от 35 стотинки върху торбичките е сред най-високите в Европа, а същевременно за техния бизнес не се създава никаква алтернатива.
Много недоволни отхвърлиха аргумента, че полиетиленовите торбички увреждат околната среда, като защитиха позициите си с твърдението, че за хартиените торбички няма възможност за рециклиране, за разлика от полиетиленовите, които като рециклиран материал могат да се използват и в други производства.

Шествието, което тръгна от площад "Александър Невски", беше водено от автомобил с озвучителна система, от който организаторите отправяха своите призиви най-вече към екоминистъра Нона Караджова. Многократно беше задаван въпросът "Кой убива българския бизнес?", на който протестиращите отговаряха: "Караджова" и "Оставка!".
Издигнаха се лозунги „Европа затваря депата за отпадъци, България строи”, „Наредбата отваря пътя на китайските торбички”; „Мисли логично, живей екологично” и други.

Призиви бяха отправени Караджова да остави сектора да работи. По информация на протестиращите, при затварянето на производството на полиетиленови торбички, без работа ще останат около 6000 производители, работници, както и много търговци.

Шествието блокира за 20-ина минути движението по бул. "Александър Батенберг" по пътя си към Министерски съвет. Преди да стигнат до там обаче, протестиращите спряха пред Народното събрание и Националната художествена галерия.