Това постанови Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ)  с четири на три съдийска гласа.

Анна Синкова беше осъдена условно на три години лишаване от свобода за това, че пържила яйца върху Гроба на незнайния воин в Киев през 2010 г. По същото време двама приятели пържили наденички върху Вечния огън на паметника.

Синкова обяснила в публикуван в интернет видеозапис, на който било заснето пърженето, че протестирала срещу прахосването на природен газ. Тя изчислила, че месечно за поддръжката на Вечния огън се харчат по около 300 000 гривни (около 38 000 долара). Тези пари, според нея, можело да бъдат дадени като пенсии на ветераните.

ЕСПЧ постанови с четири на три гласа, че присъдата не е несъразмерна, макар да представлява намеса в свободата на изразяване на Синкова.

Според съда Синкова е могла да намери по-подходящ начин да изрази своите възгледи, "без да нарушава наказателното право и без да обижда паметта на загиналите войници".

Трима съдии не се съгласиха, като казаха, че Синкова е участвала в законен акт на сатира. Те заявиха, че има опасност съдебното решение да "подкопае правото на хората да изразяват своите мнения и да протестират с мирни, макар и противоречиви средства".

Съдът се съгласи, че удължаването на ареста на Синкова не е бил подходящо оправдан, и нареди Украйна да й плати обезщетение в размер на 4000 евро.