След едночасови преговори с шефа на "Гранична полиция" Захарин Пенов активистите направиха своята артистична акция като вдигнаха ножици пред българските гранични полицаи с призиви, че бежанците са добре дошли тук, информира БНР.

По-рано, след преговори между "Граничната полиция" и представители на германските радикални групи, които искаха да бъдат допуснати до оградата на държавната граница, радикалите се опитаха да преминат през лентата, която беше очертана от "Гранична полиция" и от Жандармерията.

Струпалите се около 100 души се опитаха да влязат до самото заграждение, тъй като това е целта на тяхното пътуване.

Те искаха да направят символично прерязване на границата, за да покажат, че в днешно време вече няма място за граници.

Шефът на Гранична полиция Захарин Пенов многократно обясни, че те нямат разрешение да влязат до граничното заграждение.

Освен това той ги предупреди, че в момента се извършва полицейска операция и е невъзможно да бъдат допускани каквито и да било лица в 300-метровата зона до граничната бразда.

Сутринта германските радикални групи потеглиха с два автобуса от Ямбол към българо-турската граница, където щяха да се опитат да прережат символично оградата между двете страни.

Радикалите бяха над сто души на възраст между 20 и 35 години. Техният представител Филип Рух обясни, че това е символична, артистична акция.

Ние бяхме добре посрещнати тук. България е свободна страна с приятни хора. Това е гаранция, че свободата на политическото изкуство е възможна, както се разбира от думите на вътрешния ви министър, който каза, че може да направим нашата акция, без да нарушаваме закона“, каза той.