Недоволството е заради промените, които се случиха във фонда след арестите там и последвалата смяна на ръководството.

В момента тече дебат каква да бъде ролята на фонда, въвеждат се нови изисквания и процедури, без те да са част от действащия правилник. В същото време има многократно отлагане на случаи на деца за лечение в чужбина без обоснован аргумент, твърдят протестиращите.

Вижте снимки >>>

Няма нов правилник на фонда, а действащият се нарушава системно, посочи Бояна Петкова, която е сред организаторите на протеста, предаде bTV.

"Има деца, които са подали своите заявления през февруари и са подготвени за разглеждане на прословутото заседание на 20 април, което не се състоя, и които все още не са одобрени или отказани за лечение. Има 28 деца, които чакат своето одобрение или отказ още от заседанието от 20 април”, каза Надежда Цекулова.

По думите й новото ръководство и новата администрация на фонда намира безкрайно много нови причини да бъдат отлагани за разглеждане различни случаи, които са за лечение в чужбина.

"Целият процес е разпарчетосан. Преди целият процес от подаване на документи до вземане на крайното решение и заминаване на децата минаваше през фонда. Сега за формуляр S2 децата се насочват към НЗОК, родителите за финансиране на престой и пътни се насочват към Агенцията за социално подпомагане, счетоводството на фонда е изнесено в МЗ”, обясни Бояна Петкова.

Цекулова настоя Здравното министерство да назначи постоянна администрация във фонда.

Нашата информация е, че дори контактите, които са създадени с чуждите клиники, не се използват, допълни тя.

Миналата година фондът е дал по-малко от 6 млн. лева за лечение на деца в чужбина, а останалите 7,5 млн. са отишли за финансиране на интервенции в България, обясниха още организаторите на протеста.

Заместник-министърът на здравеопазването доктор Ваньо Шарков беше категоричен, че никой от екипа на министерството няма за цел да унищожава Фонда за лечение на деца в чужбина.

"Фондът има бюджет от 12 милиона лева. Миналата година този бюджет в крайна сметка беше допълнен и бяха осигурени 13 милиона и половина. Някои от тези пари да е взел някъде досега? Да е имал намерение да ги пренасочва? Аз съм гласувал за създаването на този Фонд и никой от това министерство няма намерение да закрие нито Фонда, нито Обществения съвет, това е абсолютна лъжа", каза Шарков.

Той беше спрян от родител, чието момиченце е било трансплантирано у нас, но след това се наложило „да спасяваме кожата” в чужбина, предаде БГНЕС.

"След като искате ако може всички деца да останат в България, какви медицински услуги ще ми предложите и каква е целта на това да се съсипе една работеща система?", попита бащата.

"Не знам защо и поради каква причина някой втълпява това, че някой иска да унищожи Фонда. Това, което искаме и това, което правим, е фондът да работи по-добре, Общественият съвет да провежда заседания по-често и трето - правилникът да бъде променен така, че сроковете вътре за вземането на решението да бъдат съкратени”, отговори Шарков.

"Като думи е добре, но да се надяваме", отговори бащата.

Хората искат ясно публично оповестяване от страна на МЗ на намеренията му за промени въф фонда, стриктно спазване на утвърдените процедури и практики, в интерес на болните деца и техните родители, до легитимна промяна на правилника и назначаване на постоянна, компетентна администрация.