Четиридневното бебе бе открито мъртво в болничната стая на майка си в понеделник, 18 юни. При аутопсията бе установено, че детето е било насилствено задушено, а Юлияна Илинова бе задържана във Второ РПУ-Пловдив за 24 часа.

При разпитите жената, която има още две деца - момичета на 11 и 2 години, признала, че е забременяла от друг мъж. Според криминалистите това може да е мотивът за убийството на бебето. 32-годишната жена е крила бременността си, защото живее в малък град и се е страхувала от реакциите.

Дори собствената й майка Недялка Селакова не знаела, че дъщеря й очаква трето дете. "Не знам, че е била бременна. Не беше идвала у нас от Нова година, напоследък не се срещахме много, макар че сме в един град. Не сме се карали", заяви пред пловдивския в. "Марица" Селакова. Тя за последен път видяла дъщеря си на 14 юни, когато довела двете си дъщери Стилияна и Нелина.
"Отивам до Пловдив до хирургиите на "Пещерско шосе", казала Юлияна. По думите на майка й тя дори не слязла от колата и веднага заминала.

По това време съпругът на Юлияна - Николай, бил в Австрия, тъй като внасял от там бяла техника, гуми и други стоки. Не е ясно дали той е знаел за бременността на жена си.

Вчера районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова съобщи, че по случая са назначени съдебно-психиатрична експертиза на майката и тройна съдебно-медицинска на момченцето, пише в. "Монитор". Първата вероятно ще стане готова до петък, а втората ще се забави до края на следващата седмица заради хистологичните изследвания. Тя уточни, че едва когато станат готови становищата на специалистите, ще бъде преценено дали на майката ще бъдат повдигнати обвинения.

След като новороденото бе открито, бе съобщено, че майката вероятно е била в следродилна депресия. Ако действително е била изпаднала в такова състояние и е умъртвила детето си, наказанието е по-леко - до 3 години затвор. За умишлено убийство обаче законът предвижда от 15 до 20 г. или доживотен затвор.