Новият директор доц. Асена Стоименова обясни пред журналисти, че са сменени почти всички служители на дирекция "Контрол на лекарствените продукти" в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Новопостъпилите обаче били назначени без ценз и опит в нарушение на Закона за държавния служител.
Част от тях са в бизнес връзка със собственика на най-голямата верига от аптеки „Марешки”, съобщи bTV в разследване.

Стоименова обясни, че е имало четири доклада от одити на инспектората на Министерството на здравеопазването, в които са били посочени тези нарушения и били дадени препоръки, но те не са били изпълнени.

Стоименова видяла заповеди за освобождаване на тези служители, но те не са им били връчени.

"Планът за инспекции по надзор на пазара, по който работи ИАЛ, е съдържал само брой инспекции в някои градове, без да е ясно какви са проверяваните обекти и кои от тях колко пъти са били проверявани,. Планът не съдържаше болнични аптеки и търговци на едро, които по закон трябва да проверяваме", отбеляза доц. Стоименова.

По думите й някои от служителите на ИАЛ са били свързани с определени структури, но не посочи кои са те.

По думите й ИАЛ е имала договор за наем за помещение за архив, но лична проверка е установила, че в помещението, за което ИАЛ плаща, няма архив на агенцията.

Архивът е бил преместен на друго място, но агенцията е продължавала да плаща наем.
Доц. Стоименова е прекратила договора.

Съществувал е и договор с адвокатска кантора за правно обслужване с цена 40 лева на работен час, въпреки че ИАЛ има правен отдел.

Бил е подписан и договор с PR агенция, въпреки пресцентъра към МЗ, за 1600 лева на месец, добавя bTV.

Сключен е и договор за групова застраховка на 81 служители – този брой не съответства нито на общия броя служители в агенцията, нито на инспекторите, които съгласно Закона за медицинските изделия следва да бъдат застраховани.

"Тези и други нарушения са описани в сигнала до прокуратурата, като периодът обхваща предходната година и половина", поясни тя.