Агенцията се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Интензивността на въздушните удари и артилерийския обстрел по последния бунтовнически бастион край столицата Дамаск намаля, откакто Русия въведе от вчера всекидневна петчасова хуманитарна пауза в района.

Неправителствената мониторингова организация обаче съобщи, че днес са убити още осем цивилни и под отломки са намерени нови тела. С това цивилните жертви станаха 601 за 10 дни.

След днешната хуманитарна пауза обаче се е засилила интензивността на въздушните удари, а боевете между правителствените сили и бунтовниците са се възобновили по места в Източна Гута, съобщи наблюдателният център, цитиран от ДПА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията на САЩ, че Русия нарушава обявеното от Съвета за сигурност на ООН 30-дневно хуманитарно прекратяване на огъня в Сирия.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини бунтовниците в Източна Гута, че продължават да обстрелват със снаряди Дамаск, блокират доставките на хуманитарна помощ и пречат на евакуацията на цивилни от анклава.

ООН съобщи, че има готовност да достави хуманитарна помощ в 10 обсадени и трудно достъпни райони в Сирия, включително в Източна Гута, но примирието не се спазва, предаде Асошиейтед прес.

Петчасовата хуманитарна пауза по инициатива на Русия не е достатъчна за доставяне на помощи, подчерта заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок.

Той предупреди, че още хора ще умрат в Сирия от глад и болести, ако все така не достига хуманитарна помощ до обсадените и трудно достъпни райони