Празноти в Наказателния кодекс пречат на прокуратурата да търси наказателна отговорност за уреждане на резултати от спортни срещи, както и за разследване на онлайн залози в "черното тото".

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Георгиев обясни, че има несъответствие между обществените очаквания и възможностите на прокуратурата по случаите с „черно тото". Незаконните залагания се преследват по текста от Наказателния кодекс за незаконен хазарт. Уговарянето на резултати от спортни срещи обаче, най-често футболни мачове, не е престъпление по сегашния Наказателен кодекс и не може да се разследва, обясни Стелиана Кожухарова.
„Дори и да установим, че някой е уговорил резултата от един мач, ние по никакъв начин не можем да въздействаме, не можем да повдигаме обвинения, защото няма такъв текст в Наказателния кодекс", каза тя.

По същата причина не могат да се преследват и залагания в интернет. Организаторите са официално регистрирани в една държава, но приемат залози от всички европейски страни и липсва законодателство, което да позволява наказването на това.
По тази причина създадената работна група от прокуратура, МВР, БФС и Комисията по хазарта е изискала справка каква е уредбата в други държави.

В Германия и Италия например това се разследва по текстовете за измама, но тъй като нито брокерът, нито залагащият са измамени, това се оказало неефективно и италианците въвели през 1989 г. специализиран текст за спортен подкуп.
И у нас на 31 март от прокуратурата са внесли законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който за уреждане на мачове - за въздействие на развитието на мача или състезанието и на резултатите се предлага въвеждането на наказание за спортен подкуп.

Разбитата схема за черно тото е обхващала мачове от всички групи на родното ни първенство, съобщи по-рано експертът по киберпрестъпления Явор Колев пред Дарик радио. При акцията на ГДБОП в един от пунктовете се е появил футболист на професионален отбор у нас, а в друг - шефът на фенклуба на друг участник в първенството ни по футбол.
По информация на Дарик  бившият футболен национал Георги Бачев не е организаторът на мрежата за черно тото. Източници от полицията съобщиха, че зад схемата стоят двама от президентите на футболни клубове у нас.

Колев уточни, че е имало план, според който мрежата от пунктове, където се играе "черно тото", трябва да обхване цялата страна. Манипулирани са резултати от всички групи на родното първенство, твърдят още антимафиотите: „Всички спортни резултати, на които би могло да се залага, от каквато и да се сетите футболна група, могат да бъдат компрометирани именно с такова предварително уговаряне на резултата. В един от пунктовете се яви футболист от местния футболен отбор, а на пункт в друг град се появи шефът на фенклуба на местния футболен отбор".

28 са разбитите пунктове за "черно тото" в страната до момента, съобщи още  Колев. Подобна схема с посредници при залагане в сайтове зад граница до момента не е имало у нас.