Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов и добави, че не може да търсим ефективност в борбата с престъпността, когато няма ефективно правораздаване, предаде БТА.

Това е правосъдието, което наблюдаваме през последните 20 години, подкрепи Уорлик и сутринта вицепремиерът пред bTV и обясни, че присъдата срещу бизнесмена Христо Ковачки е доказателство именно за това.

"Съдът признава 16 млн. щета за републиканския бюджет от укрити данъци и справедливостта, която получава Ковачки е три години условна присъда и пет години изпитателен срок", допълни министърът.
"Ако се върнем към Трактора (Алексей Петров - бел. ред.), пак е същата работа", добави той.

"Как можем да си обясним и вчерашното решение за бащата, който е изнасилил дъщеря си? Бил я изнасилил само два пъти, когато е бил пиян. Какъв е моралът на този съдия, който го пуска този хубавец да се прибере в къщи", попита министърът, цитиран от "Фокус".

Според Цветанов, съдебни решения като тези показват на обществеността, че престъпленията са безнаказани и влияят негативно върху подрастващите.

Изявлението на Уорлик за съдебната ни система предизвика възмущението на главния прокурор Борис Велчев и на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, които заявиха, че това е "напълно неоснователна и неприемлива теза".
Дни по-късно и председателят на парламента Цецка Цачева също определи изказването на дипломата като непремерено и допусна, че то е направено под нитиск на вътрешна емоция.

Самият Уорлик оправда думите си по следния начин: "Моята цел не е да критикувам, а да стимулирам дискусии. Не съм имал намерение да засегна когото и да било. Ние искаме да видим силна съдебна система в България. След моите думи ме спираха хора по улиците да ми благодарят за тях".

Помолен да коментира критиките на Уорлик за работата на ръководеното от него министерство, Цветанов заяви, че и системата на МВР има своите слабости, но те не били отричани и се работи по отстраняването им.

Междувременно вътрешният министър отрече твърденията на двама от подсъдимите от групата на "Наглите" - Даниел Димитров-Релето и Радослав Лебешковски, че им е предлагана сделка, за да дадат неверни показания. Според тях те са натопени от анонимния свидетел по делото, а отвличанията вероятно са извършени от мутри, които са били близки до Цветанов или Бойко Борисов.
"Когато се дава трибуна на някого да говори, трябва да се види биографията му – за Релето има 20 заявителски материала за кражби, увреждане на чуждо имущество и други престъпления. Това са важни неща, защото тези хора получават трибуна, за да говорят за тяхната невинност", заяви министърът.

Сложихме точка на престъпната група на „Наглите”, надявам се да не получат все пак условна присъда, каза пък следобед той, цитиран от "Фокус".

Последна актуализация в 17 ч.