В потушаването на пожара, в района на Ивайловградските села Костилково, Меден бук и Пелевун, са участвали над 30 служители от специализираните групи за гасене на горски пожари от Кърджали, Ивайловград и Свиленград, както и специализирана техника. Засегнатата площ е около 40 дка държавна собственост широколистни гори и 100 дка земеделски земи.

Над 20 горски служители от Елхово и Ямбол, пожарникари и доброволци за погасили пожара възникнал в местността Острица, в землището на село Вълча поляна - община Елхово. Огънят е обхванал над 70 дка гори.

В гасенето на пожара край Свиленград, който горя няколко дни, участвали близо 50 горски служители от Кърджали, Хасково и Свиленград. Огънят е засегнал над 1500 дка горски площи.

И на 3-те пожара остават дежурни екипи от горските служители. По първоначални данни пожарите не са причинени умишлено. Прави се анализ на всеки един пожар, а компетентните органи водят разследване. За по-голяма част от пожарите, причината за възникване е човешка небрежност.

Няма нови пожари

Няма възникнали нови горски пожари в страната през изминалата нощ, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Отново се призовават всички да бъдат особено отговорни и внимателни при боравене с огън и извършване на огреви дейности на открито през следващите седмици. При забелязване на пламъци и дим в гората и прилежащите територии сигнализирайте на спешния телефон 112.