Това съобщи ОД на МВР - Хасково. Мъжът е почиствал пасища с трактор и прикачен инвентар в района по време на запалването. Образувано е досъдебно производство.

Човешка небрежност е най-честата причина за избухването на полски и горски пожари в Хасковска област през този летен сезон, сочи статистиката.

Вижте снимки >>>

Продължава обходът на противопожарни екипи в локалните огнища. На място са 8 екипа огнеборци, а 4 дежурят в село Изворово.

Големият пожар в Сакар планина на площ 50 000 декара между селата Изворово, Дрипчево и Оряхово е стихнал, но не е напълно потушен. Това съобщи говорителката на областния кризисен щаб Нели Вълканова.

Нов пожар се е разгорял по обяд до харманлийското село Остър камък.  Огънят е прехвърлил пътя при Остър камък и се е насочил към землището на селата Иваново и Надежден. Заради новия пожар отново е въведено бедствено положение. По -рано през деня кметът на община Харманли беше отменил бедственото положение за селата Дрипчево и Овчарово

През изминалата нощ екипи на противопожарната служба и на лесничействата са дежурили на четирикилометров фронт. Днес всички над 200 ангажирани пряко в овладяването на огъня остават в готовност, тъй като са възможни възобновявания на локални огнища след повишаването на температурите през деня.

Засегнатите горски площи са 4700 декара, унищожени са бадемови и лозови насаждения, слънчогледови ниви и пасища.

Кметът на община Харманли отмени бедственото положение за селата Дрипчево и Овчарово. На място остават да дежурят екипи на пожарната и на лесничейството. Червеният код за опасност от пожари на територията на Хасковска област обаче остава до края на деня.

Пожарът гори от вчера в землищата на селата Дрипчево и Изворово, Община Харманли, и село Оряхово, Община Любимец, област Хасково.

От 05.00 ч тази сутрин в гасенето на огъня се включиха 29 военнослужещи и един цивилен служител от военното формирование 52 740 - Хасково със специализирана техника. Действията им са в землището на село Оряхово, Община Любимец.

В 10.03 ч. от 24-та авиобаза Крумово излетя хеликоптер Ми-17, който се включи в погасяването на огъня от въздуха. Използването на летателната техника от авиобазата в Крумово се налага заради труднодостъпния пресечен терен, съобщиха от Министерство на отбраната.

АНКЕТА: Кой е виновен за пожара в Пловдив?