Папският самолет кацна около 20 минути по-рано от предвиденото.

На летището в Митилини той бе посрещнат от гръцкия премиер Алексис Ципрас, вселенския патриарх Вартоломей и гръцкия архиепископ Йеронимос.

Висшите православни духовници приветстваха главата на Римокатолическата църква с традиционните целувки по бузите.

Прозвучаха химните на Гърция и Италия. Там бе и духовният водач на малката католическа общност на Лесбос.

Вижте снимки>>

Този десант на религиозни лидери на гръцкия остров, посрещнал най-много мигранти, търсещи убежище в Европа, е дълбоко символичен.

Той идва малко след като Евросъюзът започна депортирането на новопристигащите мигранти обратно в Турция съгласно споразумението, което има за цел да спре невижданата бежанска вълна към Европа.

Визитата цели да постави ударение върху бедственото положение на бежанците и да демонстрира обединен християнски отговор на възникналата хуманитарна криза.

"Не сте сами" е посланието, което папата отправи към мигрантите.

Обстановката на остров Лесбос е като на Великден. Мюсюлмани на колене молят благословия от папа Франциск.

"Благодаря ти, Господи!" звучи на арабски. Папа Франциск не спази протокола и влезе без предупреждение в палатка на мигранти. Благослови ги и ги подкрепи с "Не сте сами!".

Гърците се опитват да се приближат до Вселенския патриарх Вартоломей и архиепископ Йеронимос. Целуват земята пред тях.

Тримата духовни лидери оказаха особенно внимание на група деца без родители, които се намират в бежанския лагер.

Ватиканът потвърди, че папа Франциск ще отведе със себе си в Италия 12 сирийски бежанци мюсюлмани, включително шест деца.

Трите семейства се срещнаха с папата на летището и вече се качиха на борда на самолета. Ватикана окачестви това като жест за добре дошли към бежанците от страна на папа Франциск.

По време на посещението си днес на о. Лесбос папата призова за солидарност и заяви, че преградите и стените не са отговор на европейската миграционна криза.

В изказване от Лесбос папата похвали жителите на гръцкия остров за проявената "човечност, която желае да изгдига мостове и се ужасява от идеята за издигане на стени, за да се чувстваме ние в по-голяма безопасност".

В официалното си изявление от бежанския лагер Светият отец каза: "Дойдохме да привлечем вниманието на света към тази тежка хуманитарна криза и да се помолим за намиране на решение. Като хора на вярата искаме да обединим глас и да говорим от ваше име. Надяваме се светът да забележи тези трагични и отчаяни сцени и ще реагира по начин, показващ, че сме на първо място хора".

Папа Франциск осъди трафика на мигранти и заяви, че те „са лица, имена и индивидуални истории, а не числа от статистиката“.

Папата призова хората по света да се молят за хората, станали жертва на „тези безскрупулни бандити“ и призова да се разреши въпросът с трафика на хора.

На пристанището в Лесбос са хиляди гърци, които участват в молитвата на тримата духовни водачи в памет на загиналите мигранти, които не успяха да достигнат до острова.

Човечеството не трябва да допусне никога вече Егейско море да бъде общ гроб на деца, заяви архиепископ Йеронимос.

Акцент на визитата е среща с бежанците в силно противоречивия лагер Морея, който от място за настаняване на бежанци се превърна в център за задържане на нелегално влезли в Европа. Там в момента има около 3 хиляди мигранти, които очакват решението за връщането им в Турция.

Както папа Франциск, така и Вселенският патриарх Вартоломей имат напълно идентична позиция, че оказване на гостоприемство на бежанци е „върховен християнски принцип“. Франциск е отявлен застъпник за правата на мигрантите.

Първото му посещение извън Ватикана бе до италианския остров Лампедуза през 2013 г. - друг отправен пункт за мигрантите и бежанците, потеглили към Европа.

Миналия месец, на католическия Велики четвъртък, папата изми и целуна краката на мюсюлмански, индуистки, православни и католически бежанци в знак на братство и приветствие с добре дошли.

Тримата християнски духовни водачи подписаха обща декларация, в която призовават политическите лидери да "използват всякакви средства, за да направят така, че хората и общностите, включително християнските, да останат по родните си места и да се радват на основното право да живеят в мир и сигурност".

В текста се посочва още, че срещата на тримата е имала за цел да "вдъхне кураж и надежда на тези, които търсят убежище, и на всички онези, които са ги приели и им помагат".

Непознати досега мерки за сигурност се въведоха на остров Лесбос.

Над 400 журналисти от водещи световни медии отбелязват посещението..