Това той каза в отговор на квалификации от опозицията за действията на управляващите в бедстващия район, предаде БТА. Найденов призова депутатите да не спекулират и да не използват бедствието за политически дебат, а да се мобилизират и да помогнат на пострадалите.

Той подчерта, че заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и министъра на отбраната Аню Ангелов още в първия ден са били в бедстващото село и са стояли там до вчера късно вечерта.

"В това Народно събрание има депутат, родом от това село, този човек не дойде дори роднините си да види, (според изказване на Цветанов по БНР в Бисер се говорело, че депутатът от ДПС Христо Бисеров е свързан със селото - б.р.) ще продължим да бъдем там, където сме необходими, когато министрите са на мястото, нещата се случват по-бързо", добави Найденов.

Същото е казал на министрите си и премиерът Бойко Борисов
на последното им заседание.

Министърът на земеделието отбеляза, че целта е била да се нормализира ситуацията в населените места, засегнати от наводнението. Осигурени са стоки от първа необходимост - храна вода, дърва за огрев, ликвидирани са всички удавени животни и са обезщетени техните собственици, на пострадалите са издадени документи за самоличност и им е предоставен покрив.

Днес следобяд в село Бисер ще се проведе общоселско събрание, предаде БНТ. На него ще се уточнява как ще се контролира раздаването на помощи и дарения само на тези, които са пострадали от наводнението в понеделник. Преди два дни Мирослав Найденов заяви, че при разпределянето на помощите се е стигнало до злоупотреби, като хора от незасегнатите части са взимали храна, дърва и фураж.

Вчера социалното министерство започна изплащането на еднократната помощ в размер на 325 лева за пострадалите. На хората вече са доставени дарения от над 10 т храна, но продуктите могат да бъдат само от търговци и производители.

Кампанията на Българския Червен кръст за набиране на средства за пострадалите от наводнението в харманлийското село Бисер продължава, като за целта се открива и пряк номер 0 900 5 1255.
Номерът ще бъде активен от 11 февруари до 9 март, съобщиха от пресслужбата на БЧК. Цената на едно обаждане е 0,99 лв. без ДДС.

Продължава набирането на средства и чрез празен SMS на кратък номер 1255 за всички мобилни оператори. До момента към два от мобилните оператори са изпратени над 120 000 SMS. По банковата сметка на БЧК в полза на хората от засегнатия район до 10 часа днес са постъпили 208 917 лева. Тази сума не включва дарението на САЩ, което възлиза на 50 000 долара.

Всички средства, събрани от кампанията, ще бъдат разпределени съобразно оценката на щетите и нуждите, която извършва кризисният щаб с участието на БЧК.

По линия на Центъра за мониторинг и информация на Европейската комисия Унгария пък предостави на страната ни безвъзмездна помощ от 100 000 чувала за пясък, съобщиха от пресцентъра на МВР.