Кулминацията на целогодишните усилия на ученическите бизнеси - Младежки бизнес форум "Изгряващи звезди," организиран от Junior Achievement Bulgaria - събра 25-те най-заслужили и оригинални младежки компании на националния финал на 2 юни в Морската градина на Бургас.

Празникът на иновациите и предприемаческия дух на младите затрудни журито от представители на едни от най-големите компании в страната. След цял ден презентации на сцена и търговско изложение по алеите на Морската градина, журито присъди мечтаните отличия.

Най-добра ученическа компания на България за 2023-2024 учебна година е Green Filters от ЧЕГ "Иван Апостолов" в София. Компанията спечели журито със своя работещ прототип на процес, който преработва цигарените филтри в активен въглен, който след това може да бъде използван за пречистване на въздух и вода.

Green Filters ще представят страната ни на най-голямото предприемаческо събитие в Европа - Европейският финал GEN-E на 2-4 юли в Катания, където ще се изправят срещу млади предприемачи от 43 страни.

На 2 юни сцената на комплекс "Флора" и алеята на Морската градина станаха свидетели на 25 впечатляващи проекта, които варираха от използването на съвременни технологии до устойчиви решения за околната среда и социални инициативи с трайно въздействие.

Учениците на възраст 14-19 г. демонстрираха не само бизнес умения, но и дълбоко разбиране на глобалните проблеми и стремеж към тяхното разрешаване. Освен експертното жури, те вдъхновиха и гражданите и гости на Бургас със своите стартиращи бизнеси и ни напомниха, че младежите са мощен двигател на промяна и напредък.

Снимка: младежки бизнес форум "Изгряващи звезди"

Кулминацията на събитието беше официалното награждаване, в което се включиха представители на бизнеса и управителния съвет на JA Bulgaria, в присъствието на официалните гости - г-жа Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA Bulgaria и министър на иновациите и растежа (мандат юни 2023 - април 2024) и заместник-кметът на Бургас за образование, г-н Михаил Ненов.

Запознайте се с всички участници и техните идеи.

Снимка: младежки бизнес форум "Изгряващи звезди"

Победителят Green Filters има за цел намаляване на цигарените отпадъци, които са значителен източник на замърсяване заради пластмасата във филтрите. Те се натрупват в почвата и водата, представлявайки сериозна заплаха за водния живот, екосистемите и човешкото здраве. Идеята на учениците, разработена до работещ прототип, е да превърнат цигарените филтри в активен въглен, който след това може да бъде използван за пречистването на въздуха и водата. Това става с помощта на сярна киселина и фурфурол, които полимеризират пластмасата във филтрите.

През учебната година 2023-2024, учениците разработваха идеята си с помощта на Института по органична химия на БАН, спечелиха финансиране от 6000 лв. от проекта ЕкоУскорител на JA Bulgaria, спечелиха I-во място на International Student Companies Expo 2024 в Литва, както и наградата на националния конкурс "Най-добър младежки стартъп в България 2024" в категория ESG стартъп.

Снимка: младежки бизнес форум "Изгряващи звезди"

Победителите в Изгряващи звезди 2024 по категории са:

Предприемаческо училище на България за учебната 2023 - 2024: ЧЕГ "Иван Апостолов", София

Изгряващ учител: г-жа Таня Божилова, Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", София

Учител на годината 2023-2024: г-жа Кристина Жейнова, Варненска Търговска Гимназия "Георги Стойков Раковски"

Медийна звезда "Tale Trails", връчена от Росица Костадинова, Мениджър Дигитален маркетинг, Дир.бг

Награда на Община Бургас "Икигай", връчена от Михаил Ненов, заместник-кмет на Община Бургас

Награда на УниКредит "PolyCycleHomes", връчена от Александър Томовски, Регионален Директор "Корпоративно банкиране"

Награда на Виваком"Високотехнологично предприемачество": "АДЕТ", връчена от Димитрина Апостолова, Регионален мениджър, Виваком

Награда на Кауфланд: "Зелено предприемачество и кръгова икономика": "UV-Green", връчена от Александър Димитров, Управител в Кауфланд България

Награда на МетЛайф: "Социално предприемачество": "Refun Bottle", връчена от Антон Дуков, Маркетинг Мениджър на МетЛайф България

Най-добър стартъп на пре-акселераторска програма BEYOND "Nanostic"

Награда EIT FOOD "Зелено Бъдеще:ХРАНА" на "Girl"s Power"

Специална награда EIT Manufacturing : "EM-PAX"

Специална награда "Цялостен принос към предприемачески програми за деца": г-жа Бистра Георгиева

Специална награда "Цялостен принос към младежкото предприемачество": г-жа Лилия Чаушева

Специална награда "Цялостен принос: най-дългогодишен посланик и обучител на JA: г-жа Емилия Паламаркова

III място "Учебна компания": "EM-PAX" и "Lazy Garden"

II място "Учебна компания": "Икигай"

I място "Учебна компания": "GreenFilters"

Снимка: младежки бизнес форум "Изгряващи звезди"

Младежки бизнес форум "Изгряващи звезди" е най-значимото събитие на програма "Учебна компания" на Джуниър Ачийвмънт (JA Bulgaria). Чрез участието си в програмата, младите предприемачи придобиват увереност и умения, които са от съществено значение за успеха им. Те се учат да преодоляват предизвикателства, да работят в екип и да мислят критично - качества, които са ключови за бъдещите лидери на България.

"Изгряващи звезди 2024" се осъществи с подкрепата и участието на Община Бургас, Фондация "УниКредит", МетЛайф България, Кауфланд България, Виваком, Фондация СИТИ, ElectrEco Tours.