Снаряди, описвани от ливанската "Хизбула" като дронове камикадзе, бяха изстреляни срещу Северен Израел и раниха най-малко седем души, един от които е в критично състояние, съобщиха медици, предаде Ройтерс.

Нападението срещу Хурфейш, село на араби друзи, разположено на 3 км от границата, последва предупреждението на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че продължителната размяна на огън с "Хизбула", която върви успоредно с войната в Газа, може скоро да ескалира.

Свидетели твърдят, че е било поразено футболно игрище в Хурфейш. Няма незабавна информация за самоличността на жертвите. Телевизионни кадри от мястото на инцидента показват армейски превозни средства и дим на терена.

"Хизбула" пое отговорност за нападението, съобщава БТА.

Израелските военни заявиха, че е имало няколко изстрелвания от Ливан към Хурфейш. Военните заявиха, че не са успели да задействат сирени, които да приканят хората да се скрият, и разследват инцидента.

Само преди ден заместник-ръководителят на иранската групировка "Хизбула" Наим Касем каза днес пред телевизия "Ал Джазира", че мощната въоръжена групировка не е взела решение да разшири продължаващата от месеци война с Израел, но ще се бие, ако й бъде наложена пълномащабна война, предаде Ройтерс.

По-рано днес Израел обяви нова военна кампания срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас" в централната част на ивицата Газа, където палестински медици съобщиха, че десетки хора са били убити при въздушни удари, предаде Ройтерс. Нападенията усложняват очакваните разговори между посредници, които се опитват да сключат споразумение за прекратяване на огъня, отбелязва агенцията.