9% преднина за ГЕРБ-СДС (24,7%) пред вторите в лицето на ПП-ДБ (15,4%) -  това показва проучване за електоралните нагласи седмица преди изборите на 9 юни, проведено от "Маркет ЛИНКС" и финансирано и реализирано съвместно с bTV. 

Изследването е проведено сред 1004 души над 18 г. в периода 23 май-2 юни 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. 

Според данните от допитването трета политическа сила ще е ДПС - с 12,3% подкрепа, а четвърта - "Възраждане" с 11,1%.

Следват БСП със 7,5% и "Има такъв народ" - 4%, като партията на Слави Трифонов е на ръба за влизане в парламента.

Последното проучване на електоралните нагласи показва увеличение на желанието за гласуване, отчете управителят на социологическата агенция Добромир Живков. 48,3% от анкетираните са обявили, че ще дадат гласа си за депутати в Народното събрание, а 47,4% - за Европейския парламент.

"Възможно е избирателната активност да е по-висока от тази през април миналата година за Народно събрание, а тази за Европарламента ще е по-висока от тази през 2019 г.", коментира Живков.

По думите му повишеното желание за гласуване идва от новите играчи, появили се на тези избори.

Според Живков третото място на ДПС е сравнително сигурно. Партията може да увеличи подкрепата си, като се добавят и гласовете от чужбина. "Трябва да се има предвид, че 290 000 души ще вземат решение за кого ще гласуват в оставащите дни до вота. В тях има резерв и той е най-голям за ПП-ДБ", уточни социологът.

Проучването показва още, че при двете водещи политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, резултатът при гласуването за ЕП е по-висок от този за националния парламент.

"Причината е, че това са политическите сили с най-големи ядра. Твърдите ядра със сигурност ще гласуват и на двата вида избори. Докато при подкрепящите по-малките партии - под бариерата, по-малко биха гласували за депутати в ЕП, знаейки, че бариерата е по-висока, А и при тях фокусът е изключително върху националния парламент", коментира социологът от "Маркет ЛИНКС".

Според него е напълно възможно да се наблюдава и феноменът гласуване за различни политически сили на различните видове вот.