Чудовище от стомана, унищожено от съпротивляващите се украински бойци: когато на 24 февруари 2022 г. се появява първата снимка на унищожен руски танк, това все още е сензация. Изгорял и с разкъсана верига, димящата отломка на този Т-80 лежеше край пътя близо до Харков. На няколко метра от него оръдейната кула беше забита в земята - очевидно е била изхвърлена високо във въздуха, когато боеприпасите на борда са експлодирали и колосът се е разпаднал.

Танк № 1 от първия ден на инвазията е последван от други всеки ден: най-подробното преброяване, извършено от аналитичната група Oryx, вече достига 3079 руски бойни танка, унищожени, повредени или загубени по друг начин. Тази гигантска цифра е повече от четири пъти по-голяма от броя на бойните танкове, които Германия, Франция и Великобритания заедно имат в арсеналите си. Тъй като Oryx отчита само поразените машини, документирани със снимки, руските загуби всъщност са още по-големи. Не трябва да се забравят и около 6000 унищожени или повредени бронетранспортьори, използвани за транспортиране на войските до фронта.

Въпреки това Москва продължава да изпраща в боя нови бронирани колони и безброй войници на смърт. Загубите дори са се увеличили тази пролет. Според изследователската платформа Warspotting, друга група, която документира унищожена военна техника, Русия е загубила 327 бойни танка от март до май, повече от всеки друг тримесечен период от есента на 2022 г. В унищожаването често участват украински бойни дронове.

От площадката за скрап до фронта

Може ли това да продължава, или в крайна сметка Русия ще изчерпи танковете си? И ако е така, ще принуди ли това Москва да обяви прекратяване на огъня? Това са ключови въпроси за оценка на хода на войната. Не липсват доказателства за нарастващия недостиг на оръжия в руския арсенал. Миналата година например Москва започна да изтегля от складовете около 70-годишни танкове Т-54/55 и да ги праща в Украйна. Тези машини вече са били планирани за бракуване. Сега те се използват като заместваща артилерия благодарение на все още годните си танкови оръдия.

Изчисляването на момента, в който запасите от бронетанкова техника ще спаднат до критично ниво, зависи от различни предположения и е съответно трудно. Това обикновено се отнася за военните прогнози, които се основават на математически екстраполации. Например преподавателят от Висшето техническо училище в Цюрих и военен икономист Маркус Кьоп многократно си е навличал гнева с неверни пророчества, като например твърдението, че Русия ще загуби войната във военно отношение през октомври 2023 г., или през декември следващата година с прогнозата, че Путин ще загуби останалите си танкове приблизително до края на март 2024 г.

Такива грешки възникват, когато се пренебрегват важни променливи или се заменят с прекалено оптимистични предположения. Например не е достатъчно просто да се вземе приблизителният брой на танковете в началото на войната и от него да се извадят загубите.

Най-често цитираната цифра за първоначалния брой на руските танкове идва от Международния институт за стратегически изследвания (IISS), уважаван британски мозъчен тръст, който се опитва да определи количествено световните арсенали в годишната си публикация "Военен баланс". Според нея в началото на 2022 г. руската армия е разполагала с 2927 бойни танка. Ако тази цифра се сравни със загубите на почти 3100 единици, регистрирани от Oryx Group, става ясно, че Русия вече е загубила повече от цялата си първоначална бронирана сила.

Снимка: Скрийншот/Telegram

В навечерието на войната едва ли някой би се осмелил да се надява на това, което подчертава огромното военно постижение на украинците. Въпреки това Русия успява да компенсира по-голямата част от загубите. Москва направи това, като увеличи производството и извади танковете от депата. Държавните медии редовно показват снимки на заводски халета, в които се твърди, че се работи на пълни обороти и с допълнителни денонощни смени.

Отстраненият вече министър на отбраната Сергей Шойгу обяви през февруари, че руската промишленост е увеличила производството на танкове шест пъти. Западни експерти също предполагат, че само през миналата година на въоръжените сили са били доставени до 1500 танка. Но тези цифри са измамни: много малко от тях са новопроизведени танкове. Огромното мнозинство от тях са стари танкове, които са били консервирани след края на Студената война и сега получават известна модернизация, но често само минимални ремонти.

Провал с "танка-чудо"

Огромните темпове на растеж не могат да скрият кризата в руското производство на танкове. Историята на най-модерната бронирана машина - Т-14 "Армата", която някога Москва изтъкваше като революционна военна машина, е дълбоко потискаща. След 14-годишно разработване предполагаемият танк-чудо все още страда от различни "проблеми със зъбите". За серийно производство очевидно не може да става и дума. Според първоначалните планове до 2020 г. армията е трябвало да премине в голяма степен към Т-14. Отговорната оръжейна компания "Ростех" вече не очаква тази машина да бъде използвана някога в бойните действия в Украйна.

Снимка: © Inlogic Software s.r.o.

Затова ще се произвежда основно технологично по-старият Т-90М, но само в малки количества - не повече от 80 единици годишно. Западен военен представител изчислява, че Русия произвежда общо само 200 нови танка годишно - двойно повече в сравнение с предвоенния период, но нищо в сравнение със загубите на фронта.

Затова основният въпрос е колко стари танка все още съхранява Русия и колко от тях може да ремонтира. В началото на войната IISS и украински експерти изчисляват, че става дума за около 10 000 танка Т-72 и Т-80 и още 7000 от напълно остарелите типове Т-54 и Т-64, повечето от които се съхраняват на открито в осем големи депа, известни като "централни бази на бронирания резерв", предимно отвъд Урал. Така Русия изпълнява задълженията си за разоръжаване след разпадането на Съветския съюз, които предвиждат строги горни граници за военното оборудване в Европа.

Съхраняването на открито има предимството за чуждестранните изследователи - промените могат да бъдат открити с помощта на сателитни снимки. Пример за това е обширното хранилище "Топчиха" в сибирския регион Алтай. Снимките, направени там в края на зимата, показват ясно намаляване на запасите в сравнение с предвоенния период.

Преброяването на танковете отнема много време и не винаги е възможно поради липсата на сателитни снимки с висока резолюция. Най-изчерпателното проучване до момента е на украинска аналитична група. През април тя стигна до заключението, че в руските складове и пред ремонтните работилници все още има около 4500 годни за експлоатация танка. Очевидно повредените превозни средства не са включени в преброяването. В началото на 2022 г. резервите все още са били с около 2400 единици повече. Това е в съответствие с констатациите на IISS и други експерти, според които Русия реактивира около 1200 танка от запасите всяка година.

Задълбочаване на недостига от 2026 г. нататък

Какво означава това за бъдещето на руските бронирани войски? Засега Москва може да компенсира ужасните загуби. В същото време обаче е ясно, че запасите са ограничени: 4500 танка, които могат да бъдат модернизирани и ремонтирани, са повече, отколкото са на въоръжение в армиите на цяла Западна Европа. Но докато всеки ден в Украйна продължават да се унищожават по три-четири руски танка, това няма да продължи вечно.

Снимка: iStock by Getty Images

Анализът на загубите по типове танкове също така показва, че Русия вече трябва да разчита на по-стари модели като обновения Т-62. Това е съпроводено със загуба на качество, която не е отразена в чистите цифри. Тези танкове, които са на около 60 години, са получили някои подобрения, включително допълнителна реактивна броня, защитни решетки срещу дронове и малко по-нов телескопичен прицел. Но в технологично отношение те си остават напълно остарели бойни машини.

Въпросът кога Кремъл ще изчерпи танковете си остава сложен. Съхранените 4500 танка и, според експертите, приблизително 2000 танка, които все още са на въоръжение, правят общо 6500 танка. През последните шест месеца Русия доказано е загубила 620 танка, а ако се приеме, че броят на неотчетените загуби е по-близо до 650. Следователно наличните танкове ще стигнат за още пет години.

Това би било унищожителна констатация от гледна точка на Украйна, но тя не отчита едно нещо: Кремъл няма да стои безучастно и да гледа как губи всичките си танкове, а армията му се превръща в хартиен тигър. Той ще трябва да предприеме контрамерки много преди това.

Критичната точка вероятно ще бъде достигната, когато общият брой на наличните танкове спадне под предвоенното ниво от около 3000 танка. Това ще се случи след 2,7 години. Като оставим настрана 800-те остарели съветски танка от 50-те и 60-те години на ХХ век, остава период от 2,1 години, смятано от март. През този период Русия ще произведе още около 420 нови танка, но при тези предположения критичната точка ще бъде достигната през лятото на 2026 г. Снабдяването с бронетранспортьори и други бойни машини може да се изчерпи още преди това.

Руското министерство на отбраната вероятно обмисля подобни сценарии. Нищо не подсказва, че отбранителната промишленост би могла да умножи капацитета си за толкова кратко време. Изчислените срокове ще се увеличат, ако Китай започне да доставя танкове на Москва. И обратното, той би могъл да падне под две години, ако Украйна получи повече артилерийски снаряди или противотанкови мини от Запада. Вероятно е също така танковете, които се ремонтират от Русия, да бъдат с все по-лошо качество. Това се дължи на факта, че Москва несъмнено първо е извадила от склада най-добре запазените екземпляри.

Последици за по-нататъшния ход на войната

Какви стратегии ще препоръча руският генерален щаб на Кремъл, като знае, че запасите от танкове вероятно ще намалеят до критично ниво до следващата година? Можем само да спекулираме по този въпрос. Това, което е ясно обаче, е, че на този фон предполагаемо планираната мащабна офанзива крие допълнителни рискове: руските загуби неминуемо рязко ще нараснат.

От друга страна, генералите биха могли да препоръчат намаляване на интензивността на бойните действия. Това би спестило танкове и би отложило критичния момент. Напълно възможно е обаче и Москва да продължи да се съсредоточава върху атаката и все по-често да изпраща войниците си на фронта без защитата на бронирани машини. Снимки на пехотинци в пеши походи или ударни отряди на мотоциклети сочат в тази посока. Обаче големият брой на жертвите е неизбежен и не могат да се очакват големи промени на фронта.

Снимка: Russian Defense Ministry Press Service via AP, File/БТА

Американският военен експерт Майкъл Кофман е на мнение, че не липсата на боеприпаси или персонал ще ограничи руската армия, а преди всичко липсата на бойна техника. Това се отнася по-специално за танковете. Те често са обявявани за отживелица, динозаври в бързо променящата се военна среда. Но те остават незаменими за мащабни офанзиви на земята. Поради това изглежда, че Русия е на път да изгуби своя настъпателен потенциал. Необходимо условие за това е Украйна да разполага с достатъчно отбранителни оръжия, за да продължи да нанася тежки загуби на противника и в бъдеще.