Министерският съвет отпусна допълнителни средства за преодоляване на щетите от наводнението в Карловско.

Министрите приеха постановление за допълнителни трансфери от държавния бюджет за непредвидени и неотложни разходи при бедствия.

С него се предоставят 10 563 512 лева по бюджета на община Карлово за извършване на дейности за намаляване на риска от бедствия, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти.

За отпускането на допълнителните средства служебният премиер анонсира още миналата седмица, след като се срещна с кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Още тогава Главчев обяви, че кабинетът има готовност да отпусне допълнително 10 млн. лв., но няма как да задели 38 млн. лв., за които настояваха представителите на местната власт в региона.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще определи в детайли параметрите на помощта от държавата за пострадалите населени места.

Помощта от служебното правителство идва, след като месеци наред местната власт е отправяла апели за съдействие от държавата, но безрезултатно. С парите ще могат да продължат редица важни дейности по речните корита и мостовете.

До решението на МС се стигна след протести на кметовете и жителите на община Карлово и селата, пострадали при водното бедствие през септември преди две години. Населението на най-засегнатите села Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново блокира в края на миналия месец за един час предупредително Подбалканския път и прохода Троян - Кърнаре.