По случай Международната тиреоидна седмица (25-31 май) беше дадено начало на кампанията "Вдигни щит за твоето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза!", организирана от Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ в партньорство с медицински лаборатории Синево и с подкрепата на Мерк България.

Щитовидната жлеза, без която не можем да оцелеем

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда и щит орган, разположен в предната част на шията. Той произвежда така наречените тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи - сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Счита се, че заболяванията на щитовидната жлеза засягат около 10-15% от световното население. Често тези отклонения се установяват късно, което води до усложнения и влошава качеството на живот. Те остават неоткрити и нелекувани при поне половината от пациентите, като най-голям дял се пада на хипотиреоидизма.

Кампанията през 2024 г.

Глобалната кампания в над 40 държави по света и инициативите по случай Международната тиреоидна седмица тази година преминават под мотото "Заболяванията на щитовидната жлеза са незаразни заболявания (НЗ)". Основните видове НЗ са сърдечносъдовите заболявания (като инфаркт и инсулт), онкологичните заболявания, хронични респираторни заболявания (като ХОББ и астма) и диабет. Макар и все още да не попадат в списъка на СЗО, заболяванията на щитовидната жлеза са чести и социално значими. В унисон с това послание тазгодишното мото на българската инициатива е посветено на връзката между заболяванията на щитовидната жлеза и другите социално значими болести.

Кампанията у нас през 2024 г. е с послание "Вдигни щит за твоето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза!" и представлява трета поред инициатива на Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ, която се провежда в партньорство с медицински лаборатории Синево и с подкрепата на Мерк България. Този път тя акцентира върху значението на ранната диагностика и лечение на заболяванията на щитовидната жлеза.

Източник: Synevo

Пакет изследвания на преференциална цена

В рамките на кампанията се предвиждат безплатни ехографски прегледи на щитовидна жлеза и консултация с ендокринолог, които ще се провеждат в различни локации на лаборатории Синево в София, Пловдив, Варна и Бургас.

За да осигурят по-лесен достъп до качествен превантивен скрининг, в периода на кампанията лаборатории Синево предлагат специално изготвен пакет "Щитовидна жлеза, сърдечносъдов риск и диабет" с изследвания за профилактика не само на щитовидна жлеза, но и на потенциални придружаващи нарушения, които могат да доведат до сериозни усложнения. Те включват инсулинова резистентност, проблеми с метаболитната обмяна, завишено кръвно налягане и необясними промени с теглото. Пакетът е наличен за всички пациенти на преференциална цена само в периода на кампанията до 30 юни и може да бъде заявен в обектите на лаборатории Синево.

Източник: Synevo

Информационни инициативи

Приблизително 1 от 8 жени са засегнати от заболяване на щитовидната жлеза в даден етап от живота си. Това е и причината в рамките на кампанията да се проведе уебинар на тема "Щитовидна жлеза и менопауза". От ендокринолога и член на Медицинския борд на лаборатории Синево - д-р Райна Стоянова, ще научим повече как да се предпазим от бъдещи усложнения на тиреоидните проблеми, как са свързани рисковете от развитие на остеопороза и сърдечносъдови проблеми с щитовидната жлеза, заради кои симптоми трябва да отидем на преглед, и още.

Като част от информационните инициативи в рамките на кампанията са предвидени също участия на медицински специалисти и други експерти по темата в националните медии; информационно съдържание в социалните профили на лаборатории Синево и ВИОМ; обучителни видео материали, свързани със заболяванията на щитовидната жлеза, в които лекари споделят своя опит и експертиза. Повече информация може да намерите в актуалната страница на кампанията "Вдигни щит за твоето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза!".

Съдържание на: Синево