На 71 години си отиде бившият дългогодишен кмет на Разград Денчо Бояджиев. Скръбната вест съобщиха неговата съпруга Дима Бояджиева и синът им Станимир във Facebook.

"С дълбока скръб и болка искам да ви уведомя, че моят баща, Денчо Бояджиев, ни напусна. Той беше невероятен човек, изпълнен с мъдрост, любов и доброта, и посвети живота си на служене на общността. Неговата отдаденост и визия оставиха траен отпечатък в нашия град, а спомените за него ще живеят вечно в нашите сърца", написа Станимир Бояджиев.

Поклонението ще се състои на 6 юни от 11 часа в Общински културен център - Разград. 

 

Денчо Бояджиев е роден на 02.07.1952 г. в Разград. Основно образование придобива в ОУ "Васил Коларов", а средно- в ТМТ "Шандор Петьофи" Разград. През 1971-73 г. отбива военната си служба в поделение в Крумовград, след което постъпва в Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски". Дипломира през 1977 г. специалност "Право". Семеен с две деца .

Професионалната му биография е разнообразна, свързана с придобитото образование и обществено значима: стажант - съдия в Окръжен съд - Разград, юрисконсулт в ОНС Разград "Правен отдел", организационен работник, главен експерт в Областен народен съвет Разград , юрист във фирма "Диамант", адвокат на свободна практика в Адвокатската колегия Разград. Бил е депутат в седмото Велико Народно събрание, а от 2005г.- кмет на Община Разград.

Денчо Бояджиев е ярко изразена обществена личност, със силно и трайно участие в управлението на общината и с авторитетно присъствие в различни органи и институции. От 1982 до 1986 г е окръжен съветник в ОНС Разград, от 1991 до 2005 г. е общински съветник в Общински съвет Разград, дългогодишен председател на комисията по общинска собственост, приватизация и следприватизационен контрол.

Кмет на Разград е в периодите 2005-2015 г. и 2019-2023 г.

За мандат 2011-2015 г. е член на Управителния съвет на НСОРБ. Във всички форми на участие в обществения живот е проявявал изключителна отговорност, професионализъм и компетентност, посочват на сайта на Община Разград.

През февруари Управителният съвет на Националното сдружение на общините в България го удостои с Почетния знак на НСОРБ.

В края на отчета за дейността на ръководството на организацията председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов се обърна със специална благодарност към г-н Бояджиев.

"Тези от нас, които сме по-дълго в местната власт, познаваме г-н Бояджиев като един от доайените на местното самоуправление в България. Независимо от позициите, които е заемал през годините - кмет, общински съветник или народен представител - той винаги е защитавал интересите на общините и със смелите си позиции допринесе много за развитието на модерна местна власт в България. Дължим му особена благодарност за работата му като председател на нашия Контролен съвет през изминалия мандат - строг, но справедлив. Оценяваме високо неговата ангажираност и отговорно отношение към делата на нашето Сдружение", заяви Панов.