Двата закона са за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата (полския висш съдебен съвет). Критици на законите казват, че те намаляват независимостта на съдебната система.

45-годишният Анджей Дуда беше член на консервативната партия "Право и справедливост", чието правителство - с премиер Беата Шидло, е на власт в момента. Именно тя упорито прокарва съдебната реформа, остро атакувана както в страната, така и откъм Брюксел.

"Законът за Върховния съд не засилва чувството за справедливост у обществото", каза Дуда и допълни, че този закон, както и законът за Националния съвет на магистратурата трябва да бъдат променени. Той съобщи, че връща законите обратно в Сейма (долната камара на парламента).

Президентът изрази съжаление, че единият от двата закона - този за Върховния съд, не му е бил представен, преди да бъде внесен за обсъждане в Сейма, който го прие миналата седмица.

Неговото изявление беше излъчвано по държавната телевизия.

Дуда каза, че разработва свой собствен законопроект за съдебна реформа. Полски медии съобщават, че по-късно днес той ще се срещне с председателя на Върховния съд.

Президентът Дуда съобщи, че през уикенда е провел редица срещи с юристи и потвърди необходимостта от реформа, предаде Франс прес.

Няколко хиляди души протестираха в цяла Полша в последните дни срещу реформите, които според тях подчиняват съдебната система на политическата власт. Сред техните лозунги беше и искането за президентско вето.

След изявлението на Анджей Дуда курсът на полската злота се покачи спрямо еврото, тъй като инвеститори казаха, че решението на президента намалява рисковете от политическа криза в Полша, отбелязва Ройтерс.

Заради спорните закони Европейската комисия заплаши да преустанови правото на гласуване на Полша, припомня ДПА.

Управляващата полска партия "Право и справедливост" защитава законите за реформи в съдебната система с аргумента, че те ще подобрят работата й и че ще са необходими на борбата с корупцията.