Преди седмица Георги К. бил приет в общинската болница в курортния град, като се оплаквал от задух, тежест в гърдите и температура, пише в. "Монитор".
Направени му били всички необходими изследвания и се установило, че има белодробно възпаление. Мъжът бил изпратен за по-нататъшно лечение в болница в Пловдив. Въпреки усилията на лекарите там след 4 дни велинградчанинът починал, като първоначалните данни били, че е карал „на крак” грипния вирус A(H1N1), който е довел до усложнения и до фаталния изход.

39-годишна жена от Симитли пък е транспортирана във ВМА, след лечение в благоевградската болница, след като е била приета с грип и двустранна пневмония, съобщи д-р Александър Костов, зам.-директор на болницата в Благоевград, цитиран от "Фокус". По думите му, Ирина Василева е преместена в софийското здравно заведение поради искане на близките й. Тя е получила дихателна и бъбречна недостатъчност. Той допълни, че докато е била в благоевградската болница 39-годишната жена е била подлагана няколко пъти на диализа, като във ВМА също и предстоят такива.

През този сезон у нас циркулират три грипни щама: Калифорния А (H1N1), Пърт (H3N2) и Брисбейн. Водещо у нас и в страните от ЕС е разпространението на A (H1N1). За предпазване от заразяване най-важно е да се избягват контактите с болни хора и да се спазва добра лична хигиена, припомнят здравните специалисти. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище, съветват още експертите.

"За сега починалите от грип са по-малко, отколкото при други епидемии, но случаите са на по-млади хора и това е разликата от други години. Една от основните характеристики на този грип А Н1N1, т. нар. „свински грип” е, че засяга по-младата възраст", заяви д-р Ангел Кунчев, началник отдел „Надзор на заразните болести” в Министерството на здравеопазването, цитиран от "Фокус". По думите му обаче от грип обикновено правят усложнения и умират хора във високата възрастова група, които имат много други придружаващи заболявания.

В 12 от общо 28 области в страната вече е обявена грипна епидемия. Общият брой на училищата, в които са преустановени учебните занятия към 25 януари, е 794 в цялата страна. До края на седмицата се очаква да бъде обявена грипна епидемия и в други места в страната, съобщиха от здравното министерство.

Последна актуализация в 14.40 ч.