Преди плажа е поставена физическа преграда (сигнална лента – въже). Така се спира свободното влизане на физически лица и автомобили и се събира такса паркинг - 6 лв.

Проверка установи още, че на плажа, който тази година е неохраняем, са разположени и сенници, чадъри и шезлонги, които се таксуват по 3 лева.

Издадени са  констативни протоколи за установените административни нарушения и са връчени на собственика. След изтичане на законоустановения тридневен срок за обжалване, ще бъдат съставени актове. Според Закона за устройство на Черноморското Крайбрежие глобата е в размер от 6000 лв. до 12 000 лв., а при следващо нарушение е в двоен размер.

През месец май Добричкият административен съд се разпореди за премахване на незаконно изградени на входа/изхода на паркинга на „Русалка” бариери и пропускателен пункт.
Миналото лято туристите, желаещи да ползват плажа, също заплащаха такса.
Тогава в общината бяха подадени жалби срещу ограничения достъп до плажа от жители на две села, от рибари и летовници. Достъпът до морето беше ограничен, тъй като имотите край него са придобити от "Русалка тур" ООД при сделка от 2009 г.

Бариерите и пунктът са били изградени без разрешително, каквото изисква Законът за устройство на територията. В края на годината беше разрушен бетонен кей в курортния комплекс.