Боб Дилън, носителят на Нобеловата награда за литература за 2016 г., е заимствал части от традиционната лекция, която трябваше да изнесе, за да получи паричната й равностойност от над 800 000 евро, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според авторката и журналистка от онлайн списанието "Слейт" Андреа Пицър, в лекцията на Дилън се откриват сходства с обобщението на романа "Моби Дик", поместено в Спаркноутс - интернет портал, до който съвременните ученици прибягват за помощ, а учителите им се опитват да ги "заловят".

Тя посочва 20 примера, при които текстът на Дилън съдържа сходни фрази с този в Спаркноутс. От лекцията на Боб Дилън по-рано стана ясно, че авторът на романа "Моби Дик" Херман Мелвил е сред творците, от които той е черпил вдъхновение.

Нобеловият лауреат представи 26-минутната си лекция почти в последния момент преди изтичането на 6-месечния срок на 10 юни, считано от датата на церемонията по връчването на престижните награди - 10 декември. От възможните варианти Дилън беше избрал тя да е под формата на аудиозапис.