"Има политически консенсус за европейско ембарго върху вноса на сирийски петролни продукти", заяви един от тези дипломати, пожелал анонимност, предаде БТА. Той каза това след заседание на експерти от ЕС по тази тема в Брюксел.

На експертното заседание не са изразени "никакви възражения" на някоя от 27-те страни членки срещу такова петролно ембарго, уточни друг европейски дипломат. Очаква се решението да стане ефективно до края на седмицата след потвърждение от правителствата на 27-те страни членки.

Европа купува 95 процента от изнасяния от Сирия петрол, което представлява между една четвърт и една трета от петролните постъпления на страната. В момента обаче продължават разискванията между европейските страни за необходимостта от допълнително ембарго върху инвестициите в сирийския петролен сектор.

От началото на протестите срещу управлението на сирийския президент Башар ал Асад са загинали над 2200 души. Първоначално разследване на ООН, чиито резултати бяха оповестени в края на август, сочи, че петмесечните репресии на сирийското правителство срещу антиправителствени демонстранти, белязани с убийства, изчезване на хора и мъчения, може да се бъдат окачествени като престъпление срещу човечеството.