Инцидентът стана на Коледа - 25 декември около 18.30 ч., когато шестокласничката Николина Борисова от Варна пресичала русенската улица "Плиска" на пешеходна пътека. Момичето било в крайдунавския град на гости у баба си.

Николина е пометена от 32-годишния Бюлент Ниязи, който шофирал лек автомобил "Алфа Ромео", откарана е в русенската болница с тежка черепно-мозъчна травма, а 4 дни по-късно - на 29 декември, умира.

Резултатите от експертизите са показали, че Ниязи е шофирал със скорост от 70,8 км/ч при ограничение от 40 км/ч и буквално е прелетял през "легналия полицай", без нито един сантиметър спирачен път. Водачът е пренебрегнал общо 6 предупредителни и забранителни знака, които сигнализират за пешеходна пътека, намаление на скоростта, изкуствена неравност, преминаване на слепи граждани. При инцидента в колата са били и съпругата и малкото му дете.

В съдебната зала стана ясно, че подсъдимият има 18 нарушения по пътищата от 2001 г. досега, а в 7 от случаите това е станало, когато все още нямал книжка. Той има и няколко присъди, но тъй като е реабилитиран, се води неосъден.

Делото се гледа по съкратената процедура по искане на шофьора, който се призна за виновен. Адвокатът му поиска смекчена присъда заради оказване на първа помощ от страна на шофьора на блъснатото момиче. Всички свидетелски показания обаче опровергаваха това твърдение, а прокурорът припомни, че обажданията на тел. 112 след инцидента са направени от други двама очевидци, но не и от обвиняемия.

Магистратите решиха да наложат и забрана на Бюлент Ниязи да шофира за период от 5 години.

Майката на Ники - Пламена Борисова, заяви, че е "изключително доволна от пледоарията на прокурора Стилиян Грозев и е възхитена от него", предаде БТА.
След като съдията прочете присъдата, тя каза още, че "това е най-високата присъда за убийство на пешеходец на пътя, която е давана досега. В този смисъл съм удовлетворена, но ще се консултирам с адвоката си дали да я обжалваме", допълни Борисова.

На заседанието в съдебната зала присъстваха и родителите на други деца, загинали на пешеходни пътеки. Сред тях бяха майката на Лора от Варна - Нели, на Георги от София - Султана, на Валя от Бургас - Мария, и родителите на Петя от Русе. Заедно с тях беше и депутатът Калина Крумова.