Дефицитът на НОИ се увеличава, защото правителството на ГЕРБ плаща по-високите пенсии, приети от кабинета на Тройната коалиция, заяви от парламентарната трибуна Дянков в отговор на питане на депутати от левицата, свързано с повишаването на вноската за фонд "Пенсии" с 1,8%, предаде БТА.

Нашето правителство започна в края на юли да плаща по-високите пенсии и на годишна основа това струва 900 млн. лева повече, посочи Дянков.
Той допълни, че увеличението на размера на вноската във фонд "Пенсии" ще доведе до увеличение на приходите от осигурителните вноски в размер на 372 млн. лева. Въпреки това осъвременяване на пенсиите през следващата година няма да има, тъй като приходите от пенсионните вноски през 2000 г. покриват около 97% от разходите за пенсии, а през 2008 г. - само 63 на сто. Дянков обясни, че увеличението на вноската се е наложило заради натрупания през последните 14 години дефицит в пенсионната система.

В бюджета няма 120 млн. лева за покриването на дълговете на общините, а такива средства няма да влязат и в проекта за бюджета за 2011 година,  каза още финансовият министър в кулоарите на парламента по повод поисканите  пари от общините вчера.
В отговор на въпрос как той може да помогне на общините, Дянков каза, че може да ги посъветва да са по-добри финансисти и да не влизат в такива големи дългове. Както моята задача като финансов министър е да се боря държавата да не влиза в големи дългове, така и задачата на общините в тази обстановка е да внимават за какво харчат, заяви той.

Вчера председателят на сдружението на общините Дора Янкова поиска за общините да бъдат осигурени допълнителни 120 млн. лв. от бюджета за 2011 г., като подчерта, че техните неплатени задължения са 200 млн. лв.

Относно данък „Лукс"  финансовият министър заяви, че само богатите ще плащат този налог.

Контрабандата на цигари у нас е с процент по-нисък от средноевропейския, който е 35%, посочи още той по повод обединението на тютюновите компании у нас срещу контрабандата и техните искания. Общо 76 милиона къса контрабандни фасове са били хванати през месец октомври.