Инициативата "Подкрепи една мечта" успя да събере повече от 87 000 лв. Това обяви президентът Румен Радев на традиционния абитуриентски бал за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип. Държавният глава и неговата съпруга Десислава Радева са домакини на събитието.

Набирането на средства продължава, за да може наесен тези, които започнат да следват в университети, да получат стипендия, с която да могат да продължават своето висше образование, добави Радев.

По-възрастните знаят, че каквото и да постигне човек през живота си, никога няма да забрави онези, които в началото са вярвали в неговите мечти и са били стълб, подкрепа по пътя на реализацията на тези мечти, каза президентът на зрелостниците. Ако чуете някой да ви казва: "Няма да се справиш", използвайте тази прекрасна възможност да покажете, че е сгрешил в преценката за вашия талант и възможности, добави държавният глава.

Снимка: БТА

Много млади хора като вас, които сега завършват средното си образование, попадат в групата младежи, които нито учат, нито работят. Повярвайте ми, това наглед е лесният избор, но той е една крачка към лабиринта на несигурност в живота, посочи държавният глава. Изключително ме радва фактът, че почти половината от вас желаят да учат във висши учебни заведения, а останалите вече търсят своя перспективна работа, добави Румен Радев

Винаги енергията, любознанието, волята, вярата остават забелязани и те ще ви направят по-добри, заяви президентът. По пътя напред неизменно ще срещате и трудности, но вие вече познавате трудностите и сте се убедили, че винаги има решение, когато до теб има добър приятел, каза Радев. По думите му едно от най-големите изкуства в живота е умението да създаваш приятели. С приятелите споделяме общи идеи и ценности и ви предстои да разберете, че приятелите се изпитват и разпознават именно в критични ситуации. Те са хората, които ще ви изслушат, подкрепят, разберат, ще ви помогнат с каквото и колкото могат, ще ви протегнат ръка да се изправите, заяви президентът. Искам да ви пожелая да пазите приятелите, с които ще ви събере животът, защото те са онзи отбор, с който вие ще печелите, каза още Румен Радев на младежите.

Снимка: БТА

Бъдете амбициозни, искрени, вярвайте в себе си, наслаждавайте се на живота, обичайте и мечтайте, пожела Емел, която е избрала да учи психология, отличник, получила стипендия.

Снимка: БТА

Мечтите стават реалност само когато има кой да ни подкрепи, затова искам да изкажа своите сърдечни благодарности към всеки, участвал в това събитие и всеки, помогнал нашата мечта да стане реалност, заяви избралата да учи медицина Снежина, която също е получила стипендия за успеха си.

Знанието е сила, а мечтите са за смелите, каза на абитуриентите Мария Данчева - мениджър в компанията "Кристиан оф Рома", и добави, че по-доброто предстои. Фирмата осигурява екип от фризьори и гримьори за зрелостниците. Сейте труд, ще пожънете успех, сейте добрина, ще пожънете още по-голяма, пожела Вяра Михайлова - координатор на инициативата "Красавицата и Вяра", която организира фотографите, които благотворително снимат абитуриентите. Моето послание към вас е да изградите собствен оригинален стил, оригинални в мисленето, говоренето, общуването и поведението, каза проф. Любомир Стойков - председател на "Академия за мода", която осигурява бални рокли и абитуриентски костюми за младежите. Пожелавам ви смели мечти, които да реализирате с упорство и търпение, каза заместник-директорът на Театър 199 "Валентин Стойчев" Боян Желязков. Театърът тази година е осигурил карти за целогодишно посещение на театрален сезон 2024/2025 в Театър 199.

Партньори на Администрацията на президента за реализиране на инициативата са Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на образованието и науката, и Министерството на младежта и спорта.

Снимка: БТА

Инициативата "Подкрепи една мечта" е насочена към младежите, настанени в социални услуги за резидентна и приемна грижа. В 11-и и 12-и клас в средното училище те получават подкрепа и напътствия за своето личностно развитие чрез образование или работа. Младежите са насърчени в решението си да продължат своето обучение във висше училище или професионален колеж, както и получават съвети за избора на подходяща специалност. Те се запознават с възможностите за реализация на пазара на труда чрез конкретни предложения за работа.

В подкрепа на мотивацията за учене Администрацията на президента отпуска еднократна стипендия за младежите от инициативата, които са приети да учат в университет или колеж. Финансова помощ за отличен успех получават и учениците от 12-и клас, които са настанени в комплекс за социални услуги. Средствата за стипендиите за студенти и ученици се набират по време на дарителската кампания, която президентската администрация организира всяка година.

Сред присъстващите на бала са вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков.