Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви категорично против използване на западно оръжие от Украйна за атака на руска територия. Такава декларация беше гласувана на заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО в София през седмицата, а отделните страни членки на ЕС ще решават самостоятелно дали да се съгласят.

"Споровете дали това оръжие да може да атакува Русия - естествено, че това не трябва да се допусне, защото ще предизвика адекватен удар срещу нас", заяви Борисов в Зала 3 на НДК по време на представянето на листите на ГЕРБ в трите софийски избирателни района. Самият той е водач на листата в 25-и МИР.

"Тук започва един дебат кой е за война и кой е за мир. Не, ГЕРБ сме за мир, но помагаме на слабия. Ние сме за спазване на международните договори. Утре някой може да дойде и да прекрои границитите на Балканите", предупреди той. "Ние не се месим, ние помагаме на нападнатия, на тоя, който го убиват", изтъкна той необходимостта от продължаване на помощта за Украйна.

Скандалът покрай българския вот за резолюцията в Сребреница също не беше подминат - първо от бившия еврокомисар и бивш вицепремиер Мария Габриел, а след това и от самия Бойко Борисов.

"Бих искала да отправя едно послание към тези, които претендират, че се борят със хибридни атаки. Защото, ако темата за интеграцията на Западните балкани беше вдигната високо във фокуса на ЕС, то заслугата е на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов", заяви Мария Габриел по повод твърдението на ПП-ДБ, че Борисов е натиснал служебния премиер Димитър Главчев да опита да промени българския вот в полза на Сърбия.

"Дезинформация се бори с факти, а не със спекулации. Фактът е, че Борисов беше първи на такова високо ниво в Босна и Херцеговина, няма друг. Вярвам, че всички ние ще продължим да отстояваме високо европейската интеграция на Западните Балкани и нашата роля на регионален лидер, такъв, какъвто беше България с премиер Борисов", заяви Габриел. 

Борисов пък припомни за посещението си в Сребреница.

"Аз, когато съм бил в Сребреница, в Босна и Херцеговина, давал съм пример, само моят автомобил с българското знаме не сменяше ескортите на трите места. Аз можех при всички да отида, правихме най-доброто за интеграцията на Босна и Херцеговина. Разбира се, че осъждаме всичко това. Ама аз съм го осъдил там с Даниел Митов, с външните министри и съм направил така, че и сърби, и бошняци, и черногорци, и северномакедонци, всички да са тук в София, да искат процент да участват в ядрената ни централа в "Козлодуй", в коридор №8", спомни си Борисов по повод замесването на ГЕРБ в сюжета с гласуването на резолюцията на ООН от страна на политическите им опоненти.

"Ужасът, който съм видял в Мостар, между блоковете са гробищата, стреляли са се от двете страни на реката, за да знаете какво е етническа вражда, когато говорите за ДПС", предупреди той.

И заяви, че няма да допусне някой да вкара Балканите във война. 

"Всичко, което се случваше в София и Варна по време на нашето управление, Европа е имала нужда от такива спойки на Балканите. Усещам с кожата си, че някой много иска да ни вкара във война, да ни вкара в конфликти - няма да го допусна, а точно ние сме стабилизиращият фактор на Балканите", категоричен беше Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира още, че в момента никой не иска да управлява страната и всички се готвят да бъдат опозиция. Той не вижда шанс за съставяне на правителство след 9 юни и предупреди, че може да последват нови избори.

"Кампания няма, реална няма освен нашата. Къде е девизът "Съединението прави силата"? В момента се борим да сме опозиция, никой не иска да управлява", констатира той.

"Борбата е кой да е яростната опозиция, но какво правим след 9 юни?", попита той. И посочи, че "затова се дамгосват и най-крехките варианти за правителство". Кампанията на ПП-ДБ ликвидира възможността за правителство център-вдясно", заключи Борисов по повод скандала с билборда на ПП-ДБ, на който бяха използвани и неговия образ заедно с този на Делян Пеевски.

Снимка: БТА

"От другата страна "Възраждане" казват, че искат да управляват сами", добави лидерът на ГЕРБ, като напомни, "че даже царят не успя вземе 120 депутати". "ДПС, на практика, и те се изключват от играта", продължи Борисов, визирайки техните изявления, че с "Възраждане" и с ПП-ДБ не могат да управляват. "Е, 9 юни ще дойде, похарчихме всички пари за билбордове и сцени, ние най-малко разбира се, защото няма смисъл", обобщи Борисов.

Борисов изтъкна, че в момента модната тенденция е всеки да иска да има пълно мнозинство, за да управлява сам.

"Ако имаме 121 депутати, правим правителство, ставам премиер", последва примера на "Възраждане" и Борисов. "ПП-ДБ, ако имат 121, ще им ръкопляскам, както и на "Възраждане", на ДПС, на Слави Трифонов, каза още лидерът на ГЕРБ, който е водач на листата в 25-и МИР. И предупреди, че докато ходят от избори на избори и не успяват да направят стабилно правителство, броят на депутатите на всички водещи партии в парламента непрестанно ще намалява. "Докато резултатите накрая са 27 човека за ГЕРБ, 18 за ПП-ДБ, 12 за ДПС и се огледаме, че няма всъщност кой да се занимава с нас", предупреди Борисов.

"Пробвахме 11 месеца, държавата затъна в хаос", каза Борисов и добави по адрес на ПП-ДБ, че ако всичко това, което говорят за постижения и инвестиции, е вярно, то "народът ще ги носи на ръце". 

"Кешът избликва в ярост - кой взел, взел. След 9-и е нашият зор, защото действително, като обикалям страната, чудовищни ями, дупки, нищо, инфраструктура, нищо. София е типичен пример - освен нашите проекти, нищо!", възкликна Борисов.

"Надеждите за край на експериментите са фокусирани върху ГЕРБ и тази отговорност ще понесем, ако получим доверието на хората", заяви водачът на листата за ЕП Росен Желязков. "Реформите се правят грамотно, с консенсус, а не самонадеяно", отбеляза водачката на листата на ГЕРБ в 24-и МИР Рая Назарян. 

"Изборите са матурата на демокрацията, ние сме напълно готови да се явим на него. Първо са кандидатите. В нашите листи са хора, които са доказали, че могат да постигат резултати. Но имаме преди това една политическа задача и тя е да излекуваме раните, които са отворени в обществото. Пропастите, които изкопахме между нас през последните 3 години, има опасност да ни погълнат. Първата задача е да успеем да излекуваме тези рани - с ясна цел, мъдрост и емпатия", отбеляза Томислав Дончев.

Водачът на листата в 23-ти МИР - София Георги Георгиев изтъкна, че задачата им е да спасят държавата, като разкритикува направеното през последните шест месеца в столицата от страна на управлението на ПП-ДБ-СС. Той изрази възмущението си от факта, че управляващите в столицата не обръщат внимание на протестиращите жители на централния район около бул. "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен", след като съдът обяви за незаконна реорганизацията.

Бившият кмет Йорданка Фандъкова, която също е кандидат-депутат в столицата, заяви, че "политиката не са постове, политиката е работа, която трябва да се свърши и ние с вас най-добре го знаем, защото сме го правили". "Ако се бяхме чудили кой да бъде шеф на "Метрополитен", нямаше да има 42 км метро и ключови булеварди", заключи Фандъкова. Тя констатира: "Единствените обекти, които се работят в момента в София, са оставените от ГЕРБ".

Снимка: БТА

"Държавата ни няма време за повече празнодумие, а се нуждае от решителност и работа. В тази зала са победителите", изтъкна Фандъкова. "Призовах ви да гласувате за Терзиев, послушахте ме, избрахме го. Няма ненаказано добро, това е положението", призна Бойко Борисов и призова своите към пълна мобилизация на вота "2 в 1".

Той заяви, че е горд със софийската организация на ГЕРБ и с партията, чиито кандидати в страната са класи над всички останали. Лидерът на ГЕРБ обяви още, че България е единствената държава, в която ще дойдат на предизборно посещение преди евроизборите председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и лидерът на ЕНП Манфред Вебер. В неделя, на 1 юни, те ще пристигнат за предизборното събитие на ГЕРБ в Пловдив, съобщи Борисов. "Искам да се говори за София като европейска столица и да бъде домакин на всички срещи, където европейски и световни лидери задават посока", пожела си бившият еврокомисар Мария Габриел. 

 

Избори за членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!