Така министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира подготвяния вот на недоверие срещу него, който ще бъде внесен в петък от ДПС и БСП. Подкрепа за вота заявиха от Синята коалиция и РЗС.
Темата на вота на недоверие - провал в сферата на сигурността, полицейщината, нарушаването на човешките права и прекомерното използване на СРС, както и отлагането на приемането ни в Шенген.

"Това е оценка на политически партии, за мен е важна оценката на българското общество, защото, когато участвахме в изборите през 2009 година, ние казахме какво ще направим - че ще прекършим тежката организирана престъпност, ще положим усилия да прекратим функционирането на групи, които извършват отвличания, поръчкови убийства, печатане на фалшиви евра, да върнем  партньорството с евроатлантическите партньори и пълна оперативна свобода на службите, за да бъдат убедени, че няма политически чадъри зад когото и да било", каза още вицепремиерът, цитиран от “Фокус”.

Той изтъкна като голям успех това, че се е променило статуквото в държавата.
"Надяваме се, че това, което правим, е в интерес на обществото и най-вече да защитим човешките права на всички български граждани и на всички чужди граждани, които стават жертви от подобни престъпни групи, неутрализирани през последните 2 г. Разбира се, че това води до политическо говорене", добави Цветанов.

Министърът благодари за оценката, която получава от евроатлантическите партньори. Днес той бе похвален за операция "Шок".
"За мен е удоволствие като министър на вътрешните работи да се чуват добри оценки за българската правоохранителна система, защото тази оценка идва от държави, където има развита правова демокрация. Искам, когато застана на една маса, на разговор с партньори, да ги гледам в очите и да продължа да ги гледам в очите, а не да водя политика, която да бъде угодна на този или онзи, която да бъде с неефективност в правоохранителната система", заяви Цветанов.

Той бе категоричен, че ГЕРБ не събира политически компромати срещу опоненти и заяви, че това е недемократично и може би са прийоми от началото на демокрацията или в тоталитарния режим.
Миналата седмица депутатката от БСП и бивш министър Меглена Плугчиева съобщи, че в Русенска област са й дали документ, който бил разпространяван от ГЕРБ. В него имало 81 точки за събиране на информация за опонентите на партията на предстоящите избори, като например данни за битови условия, ученически прякори, отношения с данъчните власти, връзки в кръгове на предприемачи, семейно положение, вяра в паранормални явления и пороци.

Лично Бойко Борисов отрече партията му да е правила такива досиета.