Британските консерватори заявиха, че ще уточнят в Закона за равенството между половете, че думата "пол" ще се отнася само за биологичния пол, ако спечелят предстоящите избори на 4 юли, каза премиерът Риши Сунак, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той добави, че целта е да се сложи край на "двусмислиците", които излагат жените и момичетата на риск.

Преди гласуването консерваторите наблягат на въпроси, целящи да осигурят гласовете на електоралното си ядро, като например политики за защита на пенсионерите, борба с незаконната миграция и въвеждане на задължителна служба за 18-годишните.

"Безопасността на жените и момичетата е прекалено важна, за да не позволим да съществува подобно объркване около определенията за биологичен и социален пол", заяви партията. "Консерваторите смятат, че тази промяна в закона ще подобри защитата по начин, който зачита неприкосновеността на личния живот и достойнството на всеки човек в обществото", се допълва в изявлението.

Консерваторите, които изостават с около 20% от опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания, заявиха, че объркването излага на риск от съдебни дела организации и компании, които се занимават с обозначаването на тоалетни, съблекални и центрове за временно настаняване за хора, станали жертва на домашно насилие.

Ръководителят на лейбъристите по въпросите на отбраната Джон Хийли заяви днес, че не е необходимо да се променя законът, а са необходими по-ясни насоки за тези организации.

Законът за равенството между половете от 2010 г. вече позволява на такива компании да работят за предоставянето на услуги, различни за различните полове, като например тоалетни и съблекални, когато имат основателна причина за това и това е пропорционално. Когато това е оправдано, те могат също така да изключат транссексуални лица със сертификат за признаване на пола, както вече заяви правителството. С помощта на удостоверението се променя полът на транссексуалното лице за повечето правни цели.