Пакистански християнин, обвинен в богохулство и нападнат от тълпа миналия месец, е починал днес от раните си, съобщи местната полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Полицията в източната част на провинция Пунджаб арестува повече от 100 мюсюлмани и ги обвини по антитерористичното законодателство, че са атакували баща и син християни, подозирани, че са осквернили страници от Корана.

Назир Масих, на 72 г., е получил тежки наранявания по главата по време на насилието, избухнало на 25 май и е бил отведен в болница в град Равалпинди. Въпреки претърпените операции, той е починал и е погребан на фона на засилени мерки за сигурност в град Саргода, съобщи представителят на местната полиция Асад Ияз Малхи.

Видеоклипове показват как по време на погребението християни пренасят ковчега на Масих по улиците с възгласи "Слава на Исус" и "Исус е велик", пише БТА.

Малхи допълни, че полицията е завела дела срещу 500 души срещу нападението срещу дома на Масих. Тълпата се развилня, след като местни жители разказват, че са го видели да гори страници от Корана пред дома си и обвиниха сина му, че стои зад това.

Насилието връща спомени от едно от най-жестоките нападения срещу християни в Пакистан през 2023 г., когато хиляди души подпалиха църкви и домове на християни в град Джаранвала, също в Пунджаб. Тогава също се твърдеше, че двама души са осквернявали Корана.

Обвиненията в богохулство се срещат често в Пакистан и според местните закони всеки, който е признат за виновен в обиждането на исляма, може да бъде осъден на смърт.

Макар и да няма екзекутирани за подобни провинения, само обвинението може да доведе до безредици и да накара тълпите да се развихрят в насилие и линчове.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО